Nici nu s-a murat bine, că-mi vine să desfac borcanul! Notează rețeta asta! Cum faci Salată Turcească

E anotimpul în care gospodinele intră-n priză cu umplerea cămării şi nu mai prididesc să umple borcanele cu murături. Dacă te numeri printre cele care vor să-şi delecteze familia cu legume conservate peste iarnă, îţi propunem să încerci 7 reţete non-tradiţionale, care te vor scoate din rutina castraveţilor şi gogoşarilor acri. Vei vedea că sunt garnituri excelente pentru fripturi şi mâncăruri cu sos.
1. Salată turcească
Ingrediente: 4 kg gogoşari, 2 kg conopidă, 2 kg morcovi, 2 kg ţelină rădăcină (cantităţile sunt valabile pentru legumele curăţate), câteva linguri de sare şi de zahăr, 2 l oţet de vin.
Preparare: toate legumele se spală, se curăţă şi se cântăresc. Gogoşarul se taie fâşii cât degetul, se pune într-un vas mare, se presară peste el câteva linguri de sare şi de zahăr, intercalat, în straturi, şi se lasă aşa peste noapte. A doua zi, morcovul se taie rondele, ţelina, cubuleţe, conopida se desface în bucheţele, iar frunzele se rup. Se aşază toate într-un vas (lighenaş) încăpător, apoi se storc bine gogoşarii (se păstrează zeama) şi se adaugă peste restul legumelor. Se amestecă bine. La lichidul lăsat de la gogoşari (ar trebui să fie aproape de 2 litri) se adaugă 2 litri de oţet de 9 grade. Se pun legumele în borcane, se toarnă zeama peste ele şi se înfiletează.
2. Conopidă picantă în oţet
Ingrediente: o conopidă mar e , piper boabe, frunze de dafin, mărar uscat, sare, apă, oţet, o rădăcină mică de hr e an, un mor c o v mic , un ardei iute roşu mic.
Preparare: se desface conopida în bucheţele , iar acestea se spală bine , se scurg şi se pun în borcan. Se adaugă hreanul tăiat beţişo ar e , piperul, morcovul feliat, dafinul, mărarul şi ardeiul (întreg). Se pune la fiert apa şi se adaugă câte o lingură cu sare pentru fiecare litru. După ce începe să clocotească, se mai lasă să fiarbă 3-4 minute la foc mare. Se dă apoi deoparte şi se adaugă o lingură de oţet pentru fiecare litru de apă. Soluţia fierbinte se toarnă încet peste conopidă şi se sigilează borcanul. Este bună de mâncat după 3-4 săptămâni.
3. Salată asortată
Ingrediente: 2 kg gogonele verzi, 2 kg ardei capia roşii, 1 kg morcovi subţiri, o legătură de frunze de ţelină, 1 l oţet, 1 kg zahăr, două linguri de sare grunjoasă neiodată.
Preparare: se spală ardeii şi se curăţă de cotoare, apoi se taie fâşii. Morcovii se curăţă, se spală şi se taie rondele. Gogonelele se spală şi se feliază. Frunzele de ţelină se spală şi se toacă mărunt. Se amestecă legumele şi frunzele de ţelină într-un vas, apoi se toarnă peste ele oţetul amestecat cu zahărul şi sarea. Se lasă aşa 24 de ore, amestecând din când în când. Cantitatea de lichid va creşte. Se toarnă compoziţia în borcane de 800 ml (ies cam 8), se pun capacele şi apoi se sterilizează astfel: se ia o craţită mare, se aşază pe fund un prosop de bucătărie, peste care se pun borcanele, apoi se toarnă apă până ajunge la trei sferturi din înălţimea borcanelor. Se pune pe foc, iar după ce începe să fiarbă, se mai lasă cam 10-15 minute. Se stinge focul şi se lasă borcanele la răcit în apă. A doua zi se scot, se şterg şi se depozitează într- un loc răcoros.
Citește mai mult pe Fii sănătos.ro