• Home
  • Recomandate
  • Nicoleta Dumitrescu: „DEŞTEPŢII” SĂ UITE CE AU SCOS DIN BURTĂ!

Nicoleta Dumitrescu: „DEŞTEPŢII” SĂ UITE CE AU SCOS DIN BURTĂ!

nicoleta ph 2

Ajunşi în luna decembrie, primarii – cei pe care liderii şi partidele lor se bizuie în anii electorali pentru că mobilizează electoratul aducător de voturi – au ajuns aşa cum ajung ei la fiecare sfârşit de an: fără fonduri! Aşa că, pe modelul anilor trecuţi, care mai de care dintre aleşii locali au început să se dea de ceasul morţii, jelindu-se, pe mai multe voci, că nu mai au bani de nici unele.

Numai că, surpriză! La Palatul Victoria este acum premier Ludovic Orban şi care, având ureche muzicală, imediat a sesizat că în corul primarilor care cer bani să închidă cu bine anul 2019 se cântă şi fals! Atât de fals încât premierul, anunţând o nouă rectificare de buget, i-a atenţionat pe aleşii locali că “Guvernul nu mai are de gând să achite cheltuielile …scoase din burtă”. Mai mult, pe lista acelora care vor cere bani la rectificare nu concepe să-i vadă nici pe “deştepţii” care au contracte pe “fantomaticul fond de dezvoltare şi investiţii”. Prin urmare, schimbarea guvernamentală are toate şansele să pună pofta-n cui primarilor care se tot obişnuiseră ca, atunci când rămâneau fără fonduri, să meargă cu mâna întinsă la Bucureşti şi, cu două sărut-mâna şi un să trăiţi adresate cui trebuie, să se întoarcă acasă cu promisiunea că găurile din bugetul local se vor petici graţie celor de la Centru!
Hotărâţi să stârpească vechile practici, liberalii dau astfel semnalul că se schimbă foaia, iar primarii care, până acum, făceau pe deştepţii şi scoteau din burtă facturi neachitate pentru tot soiul de lucrări începute ori aproape de finalizare vor trebui să se reorienteze. Cum? Variantele vor fi la libera alegere, însă strategia noilor guvernanţi le încurcă total planurile acum la final de an, mai ales că după Revelion va veni, în toata splendoarea lui, anul electoral 2020, când, firesc, mulţi dintre cei care acum stau pe scaunul de primar îşi vor mai dori încă un mandat.
Pe de altă parte, rămâne de văzut însă dacă guvernarea liberală va da cu aceeaşi unitate de măsură fondurile solicitate de către toţi primarii, având în vedere că, până acum, fosta guvernare era mereu acuzată că alocă bani mai mulţi şi pe mai multe paliere doar primarilor lor, în detrimentul aleşilor din opoziţie.
Oricum, se anunţă un sfârşit de an pe cât de interesant pe atât de palpitant pentru cei din administraţia locală. Şi asta deoarece provocările sunt destul de multe, mai ales că, graţie sprijinului venit de la Cotroceni, liberalii vor să introducă în “maşina schimbărilor” cam tot ce se consideră că PSD a “ghidonat” prost. Iar cum, de regulă, în politica din România s-a mers pe formula “care pe care” acum şi liberalii au declarat război PSD, dar şi social-democraţii celor care au ajuns la Palatul Victoria. Iar cea mai bună dovadă a acestei concurenţe este doar propunerea de creştere a alocaţiei pentru copii, asta după ce premierul Ludovic Orban îi atenţionase pe parlamentari să fie atenţi la propunerile ce vizează suplimentări de fonduri care nu au în spate o susţinere financiară solidă.
Mai rămâne însă o dilemă de reglementat până la sfârşitul anului: cum rămâne cu modificările aduse Codului administrativ care vizează ca, din ianuarie 2020, foştii aleşi să primească pensii speciale?

Publicat de Ziarul Prahova.ro

Parteneri