O tânără din SUA care locuiește în România ne dă 7 motive ca oricine să se mute în România: Oamenii sunt fantastici și poți face călătorii de poveste

manastirea-oasaO americancă, profesoară, care locuiește în România din 2010 a scris pe un unul din cele mai mari portaluri de turism din lume de ce un străin ar trebui să se mute în România. Sorcha Sills trăieşte în România de cinci ani, datorată profesiei sale.

„1. Internetul este rapid şi convenabil ca preţ

Când se gândesc la România, multor oameni le vin în minte imagini cu orfelinate, căruţe trase de cai şi vampiri. Nu se gândesc însă la accesul la internet, care este grozav – ei bine, România are de oferit şi aşa ceva. De fapt, România are în prezent cea mai mare viteză de download din Europa.

2. Traiul este destul de ieftin, în general

Pentru bunurile de bază, România are unele dintre cele mai mici preţuri din UE. În Bucureşti, unul dintre cele mai scumpe oraşe din România, chiria poate fi scumpă în măsura în care îţi doreşti să fie. Dar poţi să găseşti un loc confortabil pentru mai puţin de 400 de dolari pe lună, iar adesea şi pentru mult mai puţin. O sticlă de vin bun poate să coste doar 6 dolari. Deşi salariile pentru majoritatea românilor se ştie că sunt mici, dacă munceşti într-o multinaţională, într-o şcoală internaţională sau ca liber profesionist de succes, poţi duce o viaţă confortabilă aici, cu costuri mult mai reduse decât ai nevoie în ţara ta.

3. Poţi face călătorii de poveste

Chiar dacă drumurile sunt departe de a fi perfecte, Romania este un loc extraordinar de vizitat cu maşina. Ai la dispoziţie autostrada Transfăgărăşan – un drum lung, care şerpuieşte printr-un peisaj montan copleşitor. Jeremy Clarkson a fost atât de impresionat de autostradă încât a numit-o „cel mai bun drum din lume“ în emisiunea Top Gear. Dar dincolo de asta, faptul că poţi admira viaţa liniştită de la ţară şi ameninţătoarele trecători din munţi, că ai ocazia să poposeşti în satele pitoreşti întâlnite pe drum, transformă vizitarea României cu maşina într-o experienţă greu de întrecut.

4. Deprinderea noţiunilor de bază ale limbii române nu sunt prea dificile pentru vorbitorii nativi de limba engleză

Institutul pentru Servicii Externe al SUA clasifică limbile în funcţie de câte ore are nevoie un vorbitor nativ de limba engleză să le înveţe. România se încadrează la categoria I, ceea ce înseamnă că este una dintre cele mai uşoare limbi. De asemenea, dacă ai studiat vreodată o limbă latină, eventual italiana sau spaniola, să înveţi limba română va fi simplu, pentru că este la rândul ei o limbă latină. Nu se poate spune că limba română nu are provocările sale – cum ar fi blestematele de terminaţii ale substantivelor – dar în marea schemă a limbilor lumii este una dintre cele mai uşoare limbi pe care un vorbitor nativ de limba engleză poate ajunge să o stăpânească.

5. Frumuseţea sălbatică a României „imploră“ să fie explorată

Îţi plac drumeţiile? Să schiezi? Să mergi cu caiacul? Să priveşti păsările? Să admiri mamifere mari în sălbăticie? Plajele? Această ţară este imensă şi astfel de locuri sunt peste tot (unele dintre ele nici nu au nume, dar le vei găsi pur şi simplu în orice direcţie te-ai plimba). Natura diversă a României şi existenţa celor patru anotimpuri asigură toate acestea.

6. Vinul românesc este ieftin, mult şi savuros

Nu sunt o specialistă când vine vorba de degustarea ca la carte a vinului sau de identificarea unei arome de vreun fel. Totuşi, apreciez în mod deosebit vinul care este ieftin, dar şi bun. Iar România le oferă pe ambele din plin – iar vinul nu doar că poate fi băut, ci chiar are un gust bun. De asemenea, pot afirma că poate fi găsit în aproape orice nonstop din ţară. Ţineţi cont de faptul că România are una dintre cele mai vechi tradiţii din lume în producerea vinului, din urmă cu 10.000 de ani. Iar cu un astfel de istoric al meşteşugului, trebuie să tragi concluzia că până acum au cam învăţat ce au de făcut.

7. Oamenii sunt fantastici

În antiteză totală cu descrierea din mass-media europene a cetăţenilor români, drept cerşetori şi criminali, marea majoritate a românilor întâlniţi de mine este prietenoasă, muncitoare şi foarte deschisă când vine vorba de acceptarea străinilor. Recent, România a luat-o în anumite privinţe pe calea corectă, prin lupta anticorupţie şi alegerea unui preşedinte care a promis că va conduce ţara într-o direcţie orientată spre progres. Poate că este numai impresia mea, dar românii par puţin mai plini de speranţă, puţin mai optimişti decât au fost în anii din urmă. Să te muţi în România acum, într-o perioadă a schimbărilor palpabile, se poate dovedi o decizie pe care nu o vei regreta”, scrie tânăra pe matadornetwork.com.

Tânăra, profesoară în România, a mai trimis acasă „o scrisoare deschisă” despre ce a găsit la Bucureşti, notează B1.ro.