O TEORIE CARE VA ȘOCA BUNELE MANIERE: MANCATUL CU DEGETELE ESTE CEL MAI SANATOS!

Acesta sa fie oare secretul pastrarii sanatatii asiaticilor?

De fapt, modul neprotocolar de a manca cu mainile si de a-ti linge degetele dupa o masa savuroasa poate fi chiar mai sanatos si mai util in anumite situatii, si poate impiedica, de asemenea, aparitia anumitor boli.

Preventia diabetului zaharat de tipul II

Distribuie prietenilor

Oamenii care mananca repede sunt mai predispusi riscului de a suferi de diabet zaharat de tipul II. Avand in vedere faptul ca mâncatul cu o furculita si un cutit dureaza mai putin decat cele consumat folosind mainile, devine evident ca este mai bine sa mananci „nepoliticos” ori de cate ori ai ocazia.

Sa luam cartofii prajiti ca exemplu. Atunci cand mananci o portie de cartofi pai cu degetele, nu poti apuca, de regula, mai mult de doua sau trei cartofi odata, in timp ce, atunci cand folosesti tacamuri, poti sa infigi in furculita cel putin 5 sau 6. Primul mod de a manca prelungeste, iata, durata mesei, promovand o mestecare mai buna a alimentelor si, implicit, o digestie mai buna.
Imbunatatirea digestiei

Dupa ce te speli pe maini pentru a scapa de toate bacteriile daunatoare, asa-numitele bacterii „utile” raman inca pe piele. Aceste bacterii benefice, odata patrunse in organism, ajuta corpul sa combata omoloagele lor nocive. Un motiv in plus sa mananci folosindu-te de degete.

Intre timp, faptul ca hrana intra in contact direct cu pielea sprijina transmiterea de informatii aditionale catre creier, prin intermediul terminatiilor nervoase, despre tipul de alimente consumate si calitatea lor, de ex. daca hrana este calda sau rece, solida sau moale, astfel incat creierul pregateste mai eficient organele digestive in vederea prelucrarii hranei.

Previne mancatul in exces

Oamenii care mananca cu mainile sunt mai zvelti, deoarece, de regula, acestia nu mananca prea mult. Cel mai usor mod de a evita problemele de supraponderalitate consta, iata, in modul de a manca cu degetele. In special copiii prefera sa manance cu degetele, asa ca, daca esti parinte, nu ar strica sa le permiti sa mănânce astfel.
Atunci cand mananci folosindu-ti ambele maini nu mai poti face nimic altceva, din moment ce ai degetele ocupate. In acest fel te concentrezi exclusiv asupra mesei si asupra actului de a manca, ceea ce te face mai constient despre cantitatea de hrana pe care o consumi la un moment dat si stii sa te opresti la timp.

Despre Autor:
Calin Petru Barbulescu este autor pentru Secretele.com .