Omul care-i azi mai puternic decât Ceaușescu

 

Nu m-am avut niciodată în termeni cordiali cu puternicii zilei. Anul 89 a însemnat și eliberarea de cenzură a scriitorului și ziaristului care sunt. Primul meu război a fost cu Ion Iliescu. Lung, urât, atunci când mi-a tăiat acreditarea, mie și redactorilor AMPress, pentru o știre reală, la Cotroceni. Mineriadele, porcăriile cu Regele. Ziaristica m-a învățat să aflu și ce-i greu de aflat. Și aflam de la Cotroceni mai multe decât aș fi aflat și am fi aflat, ca ziariști, prin utilizarea unei formalități, cea a acreditării. Acreditare la ce?  La minciună, fiindcă și atunci și acum aparițiile politicienilor în fața ziariștilor sunt pentru a ascunde adevărul, a mușamaliza mișmașuri. În plus, ziariștii sunt ei înșiși, în jenantă și tragică măsură, cozi de topor ale mai marilor minciunii. Lefegii ai jegului politic, mulți au uitat că ar trebui să fie argații schivnici ai opiniei publice, călugării adevărului, credincioșii unei misii care presupune credință și har. Mi-e rușine de o bună parte a ziaristicii de azi, dar asta-i altă poveste.
Am citit, chiar pe AMPress, cred, că Parlamentul, sensibil la ofurile domnului Dragnea, a decis să facă o comisie specială, pentru asta convocând PLENUL camerelor reunite, spre a-l beli pe unul, general înțeleg, Pahonțu, șeful ofițerilor care păzesc de muște politicianimea română, fiindcă nimeni n-o atacă pe Olguța în așternut sau pe Iohannis la schi. Dragnea, care are cea mai teribilă armă a democrației în buzunarul cu șlit, Parlamentul, compus din pesediști cu carnet și pesediști fără, dar supuși ordinului, Dragnea care poate face ce are chef din România și din români, care-i azi mai puternic decât Ceaușescu, a decis să-l radă pe unul care-i probabil din dinastia lui de șmecheri post-89. Convoacă arma cu care poate dărâma azi orice, chiar și persoana pe schiuri a sasului de la Cotroceni – pușca, cu peste 300 de cartușe, care-i aparține, a Kalașnicovului parlamentar. Să chemi în PLEN puzderia de aleși, peste cinci sute, spre a vota o comisie care să-l ancheteze pe unul care i-a supărat lui orgoliul împărătesc e cea mai sinistră porcărie a scroafei ajunse în copac. Da-ți-l dracului afară pe Pahonțu ăsta, dacă-i uneltitor, ca Iago din piesa shakespeariană, dar nu convocați Parlamentul în plen pentru că tu, Dragnea, ai chef de o răzbunare pitită sub cortina democrației. Chiar și Ceaușescu avea grija unei aparențe, iar la judecata de lângă zidul din Târgoviște, cerea să fie judecat de popor sau reprezentanții poporului. Păi azi reprezentanții poporului, aleși toți cu hârtii ștampilate și vârâte în urnă, sunt la buzunarul sub care-și ține puța domnul Dragnea. Dacă azi a făcut comisie să-l dea afară pe unul care poate fi la fel de ticălos ca el, mă întreb ce va face mâine? Va da afară ticăloșii sau, fiindcă așa i se ridică lui, ne face, prin decizie parlamentară, republică sovietică, chiar dacă URSS nu mai există, sau parte a Bangladeșului? Arma lui Dragnea, unsă bine cu alifiile tuturor avantajelor, se cheamă Parlament și e imbatabilă. Îl dă, îmi scrie cineva, afară pe Iohannis, iute. Pagubă-n ciuperci! Și apoi de ce, fiindcă și neamțul, rămas fără oaste și cu un caracter care azi îmi pare beteag, s-a predat?  Să-l spulbere, dacă nu e în stare să apere ceea ce l-a adus la putere, de pe schiurile lui de zâmbet nătâng. Tristețea mea e că, încet, încet, e dat jos de pe iluzia că-și aparține, poporul român.
Dragnea, acest mic Stalin de pe Dâmbovița, e în stare de orice azi, iar puterea lui e nemărginită. Toată funcționărimea care gospodărește alegerile a fost cumpărată în avans, tutele primăriilor care-s șefe de comisii electorale, au trecut de la zece milioane, la cincizeci de milioane lei vechi leafă, dormitând, dând o adeverință de lemne pe săptămână în sate, așa că viitorul se cheamă Dragnea. Ceaușescu abia a început să fie. Speranțele că îi ține piept Iohannis, că democrația e în echilibru stabil, sunt vax. Iohannis e băiatul sas de pe schiuri care credeam că e neam cu Carol I, dar el e neam cu Dâmbovița. Poporul român, așa cum ne arătăm azi, e plastilina perfectă pentru a modela o dictatură cu mustăți. Auzi, plenul Parlamentului, convocat pentru a judeca un țâști-bâști care l-a supărat pe Stalin! Convocați Parlamentul că nu i-a zis unul noroc lui Dragnea când a sughițat!
Lucian Avramescu