Pariul lui Emmanuel Macron a eșuat. A adus forțele extreme la „porțile puterii“
Revoltele au cuprins străzile Parisului duminică seara, în timp ce mii de alegători de stânga furioși au dat foc pubelelor de gunoi, au spart vitrinele și au lansat focuri de artificii după ce formațiunea de extremă dreapta, Adunarea Națională (RN) a lui Marine Le Pen a câștigat cu 33% primul tur al alegerilor legislative anticipate din 30 iunie.
Sute de polițiști au fost trimiși prin oraș, în special în Place de la République din capitala Franței, unde s-au ciocnit cu demonstranții până la primele ore ale dimineții de luni, 1 iulie.
Potrivit ziare.com, premierul francez Gabriel Attal, care probabil va fi forțat să demisioneze după al doilea tur de scrutin, a avertizat că extrema dreaptă se află acum la „porțile puterii” și a implorat alegătorii să blocheze RN în turul al doilea stabilit pentru duminică, 7 iulie.
Dar alianța centristă a lui Macron s-a clasat pe un loc al treilea îndepărtat, cu doar 20% din voturi în spatele alianței de stânga Noul Front Popular cu 28%. Le Pen a declarat bucuroasă duminică seara că partidul lui Macron a fost „șters” în timp ce RN țintește acum majoritatea absolută în turul doi al alegerilor de duminica viitoare.
O astfel de victorie ar marca o premieră de când o forță de extremă dreaptă a preluat puterea în Franța după al Doilea Război Mondial, pe fondul ocupației de către Germania nazistă.
A doua cea mai mare economie a Europei și singura sa putere cu arme nucleare este acum mai aproape ca niciodată de a forma pentru prima dată un guvern de extremă dreapta, după ce Adunarea Națională (RN) al lui Marine Le Pen a obținut un avans dramatic în prima etapă a votului.
Dacă al doilea tur de scrutin din 7 iulie va aduce o majoritate parlamentară pentru AN – iar previziunile sugerează că acest lucru este posibil – Franța va ajunge pe un teren necunoscut. Franța va fi guvernată, cel puțin în parte, de politicieni care și-au făcut un nume simpatizând cu Vladimir Putin și promițând să distrugă Uniunea Europeană, amenințând că vor porni un război împotriva migrației și că vor părăsi NATO.
Acestea erau alegeri pe care Macron nu trebuia să le convoace pentru că nu avea șanse să câștige. Era pe deplin previzibil că vor da un impuls dreptei și stângii dure, în detrimentul curentului principal de centru-stânga și centru-dreapta.
Dacă, după cum pare probabil, Franța este cuprinsă de haos și confuzie, președintele nu are pe cine să dea vina în afară de el.
Aceasta nu este doar o criză pentru Franța. Este o criză pentru Uniunea Europeană, unul dintre membrii săi fondatori cei mai importanți va avea un parlament – și poate chiar un nou guvern – plin de eurosceptici care se opun pretențiilor de „politici comune” ale UE și de politicieni care disprețuiesc stânga moderată.
Mai mult aici