AM Press Logo
Muzeul Pietrei

POLITICO: Liderii UE nu reuşesc să se pună de acord asupra celui de-al doilea mandat al Ursulei von der Leyen

Liderii UE nu au reuşit să o susţină luni seară pe Ursula von der Leyen pentru un nou mandat de preşedinte al Comisiei Europene, în ciuda asigurărilor date în ultimele zile de Emmanuel Macron şi de Olaf Scholz că se apropie de un acord, au declarat pentru POLITICO trei diplomaţi europeni.

“Nu există niciun acord în această seară”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, luni seara târziu, după cina liderilor, notează news.ro.

Un diplomat european a declarat sub acoperirea anonimatului că, deşi negociatorii au căzut de acord asupra a trei nume, liderii vor continua discuţiile la o dată ulterioară, probabil la următoarea lor întâlnire, din 27-28 iunie.
În urma alegerilor europene, a apărut un consens timpuriu ca Ursula von der Leyen să primească un al doilea mandat de preşedinte al Comisiei Europene, în timp ce portughezul António Costa ar fi urmat să fie preşedinte al Consiliului European, malteza Roberta Metsola să rămână la şefia Parlamentului European, iar Kaja Kallas din Estonia să preia la şefia politicii externe.

Aşteptările erau mari în momentul în care cei 27 de şefi de stat şi de guvern s-au întâlnit luni seara la Bruxelles în speranţa de a împărţi cele patru posturi de conducere ale blocului între actuala coaliţie formată din Partidul Popular European, de centru-dreapta, socialişti şi liberali.

După ce partidul lui Macron a fost zdrobit de extrema dreaptă în alegeri, decizia sa de a dizolva parlamentul francez şi de a convoca alegeri anticipate a accelerat aparent discuţiile privind posturile de conducere. În mod obişnuit, negocierile durează săptămâni. În ultimele săptămâni, alţi lideri europeni au subliniat, de asemenea, nevoia de continuitate, având în vedere războiul Rusiei în Ucraina şi potenţiala revenire a fostului preşedinte american Donald Trump la Casa Albă.

Dar speranţele unui acord rapid s-au evaporat luni seară, deoarece Partidul Popular European, câştigătorul alegerilor pentru Parlamentul European, a cerut mai multe concesii şi mai multă putere pentru funcţiile de top. Aşa cum era de aşteptat, PPE a vrut să le reconfirme în funcţie pe von der Leyen şi Metsola, ambele aparţinând acestei familii politice.

În plus, PPE le-a propus socialiştilor ca mandatul preşedintelui Consiliului European să fie împărţit în două perioade de 2 ani şi jumătate – PPE urmând să primească funcţia pentru una dintre ele. Acest lucru i-a iritat însă pe socialişti şi democraţi (S&D), care sperau să obţină mandatul întreg pentru Antonio Costa.

La scurt timp după ce discuţiile au intrat în impas, a început jocul de a da vina pentru eşec, scrie POLITICO.

“Aceasta a fost parţial un orgoliu din partea PPE”, a declarat un oficial UE. “Cerând să aibă un mandat de doar doi ani şi jumătate, a creat o problemă de percepţie uriaşă cu (socialiştii), care ar fi fost puşi într-o poziţie dificilă. PPE nu a jucat bine acest lucru. Acest lucru va fi dificil de rezolvat”, a comentat oficialul.

El a adăugat că Charles Michel – care ar fi mânat de o rivalitate de lungă durată cu Ursula von der Leyen – nu a ajutat în discuţii. “În loc să ajute la găsirea unui acord, el a continuat să aducă în discuţie alte lucruri”, a dezvăluit oficialul.

Continuarea aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!