Preotul Constantin Necula: ”Mi se pare absurd să credem că Hristos a înviat doar pentru noi”

Preotul Constantin Necula, unul dintre comunicatorii cei mai inspirați proveniți din lumea bisericească, a acordat Agerpres un interviu de Paști. Redăm câteva scurte fragmente:
”Mi se pare absurd să credem că Hristos a înviat doar pentru noi, nu suntem atât de egoiști, a înviat și pentru copții morți în Egipt, aruncați în aer, Hristos a murit și pentru copiii sirieni. Noi, ceilalți, ne plângem aici, în spațiul ăsta, oarecum sigur și stabil, de lucruri de nimic. Noi trăim după hashtag, nu după Evanghelie”.
”Eu sunt băiat de cartier, sunt născut la bloc. Eu am trăit într-un cartier fără duminică, pentru că nu am avut biserică. Am avut biserică relativ târziu, de aceea, câteodată, dacă sar mai iritat așa pe câte unii despre scoaterea bisericii și a școlii, știu cum arată un cartier fără biserică și fără școală, în care te caută secretarul de partid, îmbrăcat în Moș Gerilă, să-ți aducă daruri. Dar eram salvat de faptul că mergeam cu tata, șcheian fiind, foarte des la Biserica Sfântul Nicolae, o ctitorie antică a spiritului românesc. Acolo ne strângeam toți (…) sunt convertit într-un fel sau altul de cântarea Prohodului și de bătutul în toacă al tatei, tata fiind copil de biserică de la cinci ani”, povestește el.
”Când e vânzoleala mare în trotuar și lumea confundă biserica cu trotuarul și cu valorile trotuarului, nu ai cum să taci. (…) Biserica va trebui să învețe să stea undeva la limită, tot timpul, șezând pe bordură și așteptând să vorbească cu oamenii. (…) Eu cred că biserica, mai ales după momentul Colectiv, a stors zdravăn la ‘puroiul’ ei de comunicare”.

”Noi ne-am lăsat în paragină democrația românească, am copiat tot soiul de democrații inepte și tot felul de drepturi civice, care au devenit cinice, pentru că sunt împotriva adevărului și naturii umane și, în această situație, avem nevoie de instaurarea acestei democrații” spune preotul Necula.
Întregul interviu, pe Agerpres