Prof. univ.dr. Daniela Bartoș: ”De nevastă mai poţi divorţa, dar de medicamentele pentru hipertensiune nu”

Prof. univ.dr. Daniela Bartoș,  internist dar și cardiolog, a acordat un interviu lui Florin Condurățeanu, pentru Jurnalul.ro. Tema a fost hipertensiunea care, iată, din cauza regimului de viață apare chiar la copii fără să fie o boală ereditară. Redăm câteva fragmente:
”Maxima trebuie să fie 140 şi minima sub 90 de milimetri, sub aceste valori tensiunea arterială este considerată normală. La diabetici rigoarea este mai mare, bolnavul de diabet are limitele 130 cu 80, trebuie să nu se depăşească acest plafon. Şi fiindcă umblă multe păreri despre cea mai răspândită boală, hipertensiunea să se ştie că ideea în popor că minima trebuie să fie jumătate din maximă la care se adaugă 1, ei bine această părere nu este adevărată. Un alt semnal de alarmă, tot mai mulţi copii au tensiune mare, hipertensiune din aceea esenţială şi nu cauzată de defecte din naştere sau de alte boli. E îngrijorător stilul de viaţă al copiilor, cu dietă cu prea multe grăsimi şi sare, cu kilograme prea multe, cu lipsă de mişcare, toate aducătoare de hipertensiune infantilă esenţială.

Florin Condurățeanu:-Unii oameni care au simţit o stare de cap înfundat, de ameţeli, de pâclă în cap, de presiune în ceafă şi urechi înfundate se duc la medic, li se măsoară tensiunea, iese 16 şi totuşi nu ies din cabinet cu o reţetă cu medicamente, deşi au depăşit limita admisă de 14. Explicaţi mirarea lor!

Prof D.B:-Se încearcă o strategie pentru o lună, o lună şi ceva fără medicamente, dar cu modificarea stilului de viaţă. Pacientul cu hipertensiune mică trebuie să mănânce mai puţine grăsimi, să nu mai presare sare, este destulă în alimente. Omul trebuie să abandoneze fumatul şi băuturile, să slăbească şi să facă mişcare. Dacă această recomandare urmată riguros nu scade valorile tensiunii, se apelează la medicamente. Acestea trebuiesc luate toată viaţa. Este adevărată acea zicere că de nevastă mai poţi divorţa, dar de medicamentele pentru hipertensiune nu poţi divorţa. Hipertensiunea este o boală cronică, tratamentul trebuie administrat zilnic. Cei care simţindu-se bine, cu de la sine putere nu mai înghit pilulele se expun unor pericole, tensiunea poate să crească neşteptat cu accident vascular cerebral”. Întregul interviu pe Jurnalul.ro