Profesorii vor avea noi atribuții: Să prevină fumatul, consumul de alcool, droguri și să discute cu părinții
Promovarea unui stil de viață sănatos și combatarea flagelului fumatului sunt doar câteva dintre responsabilitățile educatorului sau profesorului. Ele apar în noile norme pentru asigurarea asistenței medicale a copiilor din creșe și grădinițe și a elevilor.
Pe listă apare şi combaterea consumului de drogului, care în ultimii ani a crescut considerabil, mai ales în rândul adolescenţilor.
De asemenea, profesorii trebuie să informeze copiii şi părinţii despre importanţa şi beneficiile imunizării.
Cum și dacă vor putea îndeplini aceste noi sarcini profesorii de la catedră a discutat la TVR INFO expertul în educație, Marian Staş.
El a explicat că puterea exemplului personal și capacitatea dascălului de a discuta într-un cadru neformal sunt principalele două lucruri de care depinde îndeplinirea acestor sarcini.
„Profesorul ar trebui să pună în fapt forța exemplului personal și spun lucrul acesta cu tristețea multor cazuri din pandemie în care foarte mulți profesori au refuzat să se vaccineze, ca și parte dintre medici. Și asta mi se pare halucinant în primul rând din partea medicilor, dar și din partea oamenilor care ar trebui să aibă mintea la cap și școala, așa cum se cuvine”, a spus Marian Staș, potrivit stiri.tvr.ro.
Al doilea aspect important ține de capacitatea de a discuta așa cum se cuvine, înțelept și neformal și cu copii și cu părinții, a mai arătat expertul în educație.
„La urmă și la urmă, râmâne deschiderea și disponibilitatea și liberul arbitru, în sens pozitiv, al fiecârui profesor în parte, de a pune sau nu în fapt astfel de recomandări și cred că profesorii care sunt și părinți responsabili și cărora le pasă de copiii lor sau de nepoțiilor lor și știu cum să abordeze discuția, cu mintea deschisă și nu cu mâna întoarsă la spate, vor fi capabili să gestioneze încă o nouă situație reglementată așa cum este cea de față, făcând din ea, ceea ce cu toții ne dorim, o componentă pentru buna educație pentru sănătatea copiilor, neexcluzând, și ăsta este reversul neplăcut al conversației noastre, neexcluzând nevoia critică de implicare a părinților”, a subliniat Marian Staș.
Mai mult aici