Proiect: Toate pensiile speciale vor fi recalculate pe baza contributivităţii

Toate pensiile speciale vor fi recalculate ţinând cont de contributivitate, iar procentul virat la Pilonul II de pensii private obligatorii va creşte la 4,75%, potrivit proiectului de buget pe anul 2022.

Potrivit subcapitolului Recalcularea pensiilor din cadrul Anexei aferente Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, instituţia se angajează să aplice la modul general principiul contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie, fără a avansa însă un termen clar pentru atingerea acestui obiectiv.

Referitor la pensiile private, principalele măsuri urmărite sunt:
– Creşterea contribuţiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor, până la 4,75% în 2024.

Distribuie prietenilor

În ceea ce priveşte cele șase categorii de pensii de serviciu, acestea vor fi recalculate plecând de la principiul contributivităţii, cu respectarea jurisprudenţei Curţii Constituţionale, se mai arată în document, potrivit adevarul.ro.

Potrivit datelor CNPP, cele şase categorii de pensii de serviciu, plătite în baza mai multor legi speciale, sunt cele încasate de foşti funcţionari parlamentari, foşti magistraţi, foşti grefieri, foşti angajaţi ai Corpului Diplomatic şi foşti angajaţi ai curţii de conturi, dar şi foşti piloţi în Aviaţia Civilă.

Mai mult aici