• Home
  • Știri
  • R. Moldova se gândește să adere la NATO. Sandu: Discutăm dacă trebuie să facem parte dintr-o alianță militară mai mare

R. Moldova se gândește să adere la NATO. Sandu: Discutăm dacă trebuie să facem parte dintr-o alianță militară mai mare

maia s

Invadarea Ucrainei de către Rusia determină Republica Moldova să se gândească dacă trebuie să renunțe la neutralitate consacrată prin Constituție și să adere la o alianță militară „mai mare”, scrie Politico, potrivit stirileprotv.ro.

Întrebată despre o potențială aderare la NATO a țării sale, președintele Maia Sandu a spus într-un interviu acordat Politico că Republica Moldova încă analizează următorul său pas și dacă va fi nevoie să modifice Constituția pentru a se alătura Alianței.

„Acum există o discuție serioasă… despre capacitatea noastră de a ne apăra, dacă o putem face singuri sau dacă ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare”, a spus ea.

„Și dacă ajungem, la un moment dat, ca națiune, la concluzia că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a mai spus Maia Sandu.

În răspunsul ei, Maia Sandu a avut grijă să nu menționeze NATO, alianța militară blamată constant de președintele rus Vladimir Putin, care încearcă deja să destabilizeze guvernul pro-UE al Republicii Moldova. Rusia a avertizat cu privire la continuarea cooperării militare între Moldova și aliații occidentali.

Deși Moldova nu este membră a NATO, ea cooperează cu Alianța Nord-Atlantică și contribuie la forța de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo.

Parteneri