• Home
  • Prima
  • Republica Moldova nu vrea în NATO: Vom urmări integrarea în UE, dar nu vom urmări apartenența la alianța NATO

Republica Moldova nu vrea în NATO: Vom urmări integrarea în UE, dar nu vom urmări apartenența la alianța NATO

natalia gavrilita 4

După Suedia, Republica Moldova se alătură statelor europene care se poziționează neutre, pe fondul conflictului militar din Ucraina, respectiv în contextul tensiunilor dintre Rusia și SUA. Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a anunțat că micul teritoriu nu va adera la NATO. În schimb, vor fi făcute demersuri pentru aderarea la UE.

Moldova condamnă acțiunile lui Putin, dar preferă să acționeze pentru garantarea păcii. Gavrilița a justificat decizia de neaderare la NATO prin Constituția țării.

„Este foarte regretabil ceea ce se întâmplă în Ucraina. Condamnăm războiul și susținem cu fermitate independența și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.
Trăim într-o regiune complexă, cu probleme de securitate și pentru Moldova, în special în ceea ce privește Transnistria și regiune separatistă, dar în prezent nu vedem niciun pericol sau riscuri de raspandire în regiunea transnistreană. Continuam cu formatele noastre de negociere.

Moldova este o țară neutră. Neutralitatea ei este consacrată în Constituție să ne așteptam ca toata lumea să acționeze în conformitate cu acest principiu”, a declarat Natalia Gavrilița, potrivit b1tv.ro.

„Într-adevăr, acest principiu de neutralitate este consacrat de constituție și vom urmări integrarea în UE, dar nu vom urmări apartenența la alianța NATO”, a subliniat premierul, pentru EuroNews.

Parteneri