Răceala, gripă și viroză – Învață să le deosebești pentru a le putea trata corect

Desi la prima vedere raceala, gripa si viroza pot avea manifestari asemanatoare, aceste 3 tipuri de afectiuni impun remedii diferite.
”Perioada anului si conditiile meteorologice specifice pot influenta semnificativ tipurile de afectiuni care pot aparea. Astfel, o simpla raceala se va manifesta pe parcursul intregului an, cu precadere vara. In schimb, gripa apare mai mult in perioada rece, cand sistemul imunitar este mai vulnerabil din cauza schimbarilor bruste de temperatura si virusurilor gripale.
Mare atentie la primele simptome
Potrivit specialistilor, raceala este o infectie virala provocata in special de rinovirusuri, care afecteaza mucoasa nazala, sinusurile, faringele si caile respiratorii. De regula, simptomele racelii debuteaza la 3 zile de la infectie printr-o stare generala de disconfort, senzatii de usturime ale faringelui si rinoree.
Atunci cand infectiile virale se manifesta exclusiv asupra cailor aeriene superioare prin stranut excesiv, nas infundat, secretii nazale abundente, putem vorbi despre instalarea virozei respiratorii.
„Gripa este cea mai periculoasa viroza respiratorie, fiind provocata de virusul gripal, care se manifesta mai amplu, ca o infectie a plamanilor si a cailor respiratorii. Anual, aceasta afecteaza aproximativ 12% din populatie, iar primele semnale sunt date de febra, tuse, migrene si o stare generala de rau a organismului”, subliniaza specialistul.
Medicul Daniel Nicolae, şef Serviciul Ambulanţă Prahova, explică pe scurt care sunt cele mai importante deosebiri între răceală şi gripă. “Răceala este o viroză fără afectarea profundă a stării generale. Se manifestă prin nas înfundat, rinoree (scurgeri de mucozităţi nazale n.r.), uneori şi dureri musculare, şi, important, nu întotdeauna apare febra. Dacă apare, febra ajunge la 38 de grade Celsius şi nu durează mult. Este posibil să fie doar un simplu puseu”, explică dr. Daniel Nicolae.
Nu te grabi sa iei antibiotice
Este important sa retii ca antibioticele nu sunt eficiente in cazul racelilor, gripei si virozelor respiratorii, decat in cazul in care este vorba si de o infectie bacteriana asociata acestora.
„Acest tip de tratament aduce mai multe efecte secundare negative decat beneficii in interiorul corpului. Atunci cand organismul nostru se lupta cu o afectiune virala, este posibil sa se instaleze si o suprainfectie bacteriana, din cauza sistemului imunitar slabit. Doar in acest caz este utila administrarea antibioticelor, care pot sa omoare direct bacteriile sau le impiedice sa se raspandeasca”, arata imunologul Tania Bejan.
O raceala simpla debuteaza cu cateva stranuturi, posibil secretii nazale usoare sau infundarea nasului si o stare de oboseala sau letargie. In schimb, gripa are un debut brusc, cu febra mare de peste 39 de grade Celsius si este insosita de frisoane, dureri de cap si musculare, tuse puternica, oboseala, lipsa poftei de mancare etc.
Febra este primul indiciu care trebuie sa te duca cu gandul la gripa. Este adevarat ca exista si cazuri de raceli in care apare febra, dar nicidecum nu este vorba de o crestere mare si brusca, inca de la debutul bolii, asa cum este in cazul gripelor.
In plus, gripa este insotita adesea de dureri musculare puternice. Acest simptom nu apare la o raceala, asa cum nici frisoanele nu isi au locul in tabloul simptomatologic al unei viroze simple. Durata fiecarei afectiuni difera. In timp ce raceala dispare in cateva zile, cam o saptamana, o gripa serioasa poate tine si cateva saptamani.

Mai mult pe frunza-verde.ro