AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Revista BANCHETUL, o nouă sărbătoare a spiritului

Poetul, dramaturgul și filosoful Dumitru Velea, singurul anahoret al scrisului care dăruiește periodic culturii române revista Banchetul, îmi trimite acasă, la Sângeru, noul număr, triplu, al publicației pe care o finanțează din prea plinul pensiei lui scriitoricești, o sapă grijuliu și o plivește ca un țăran care împarte recolta seniorial îndrăgostiților de gingașa cultură.

Revista, care este o carte, se prezintă frumoasă și tristă. Frumoasă prin grafica inspirată, coperțile vii și sugestive datorate plasticii moderne a lui Cristian Tănăselea. Tristă fiindcă începutul este cutremurător. Prima pagină poartă titlul Alexandra și arată copila din Caracal în costum popular, în mjlocul tricolorului, medalion tragic al unei Românii mutilate.

”Alexandra nu e doar un copil, Alexandra e chiar România, frumoasă, încrezătoare, curajoasă, abandonată, lăsată fără apărare, violată, făcută bucăți. Alexandra e România”. Te cutremuri. Durerea scriitorului Velea, care trăiește la Petroșani, dar aparține ca naștere și copilărie acelor locuri din Oltenia – fiiindcă el a scris cu certitudine acest text -, îți taie sufletul. Da, Alexandra, cea batjocorită, mutilată, arsă, apelanta fără șansă la un 112 criminal, pseudonim al statului român, deschide o nouă revistă Banchetul.

Revista, apărută sub egida Uniunii Sciitorilor din România se află în anul patru de apariție și comprimă numerele 43, 44, 45 (iulie, august, septembrie) 2019.
Conținutul, ca mereu, e un buchet somptuos de creație literară, filosofică, plastică.

Comentarii, tălmăciri, memorii, traduceri în limbi de circulație universală. Orice intelectual se poate găsi aici pe sine, fie într-o pagină de memorii, evocări, în voluta metaforică a unui vers, în plecăciunea care revine la statuia geniului tutelar Eminescu.

Felicitări Dumitru Velea. Suntem aproape de-o seamă, am studențit cot la cot și mă regăsesc fericit în neodihna ta de a da ceva poporului român în vremuri de secetă spirituală, nu pentru că a murit spiritul creator al nației, ci pentru că structurile statele îl pârjolesc.
Îndemn prietenii scrisului să facă gestul de a se abona la unica revistă de cultură din România care apare prin strădania singulară a unui scriitor, carte care merită să le intre în casă. Transcriu telefoanele redacției: 0254 541 135, 0722 722 563. Adresa de mail este [email protected].
Atât.
Lucian Avramescu

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!