• Home
  • Știri
  • România trimite peste 70 de pompieri şi autospeciale mari de stingere în Franța

România trimite peste 70 de pompieri şi autospeciale mari de stingere în Franța

incendii franta scaled 1

Premierul Nicolae Ciucă a convocat, joi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pe tema acordării unui ajutor umanitar extern de urgenţă autorităţilor din Franţa, în urma unor consultări cu preşedintele Klaus Iohannis, transmite Guvernul. La finalul şedinţei, secretarul de stat Raed Arafat a precizat că România trimite peste 70 de pompieri, dar şi autospeciale de stingere.

Arafat a precizat, răspunzând unei întrebări, că ”Franţa a fost alături de noi de foarte multe ori, şi pe durata pandemiei”.

”Noi am simţit întotdeauna prezenţa Franţei alături de noi când am avut nevoie şi e normal să fim şi noi alături de ei. Aşa că mişcarea e una normală, e în cadrul spiritului civil de protecţie europeană. Aici avem un partener care e şi stat membru UE şi stat membru NATO şi folosim mijloace achiziţionate din fonduri europene dintr-o bază NATO pentru a sprijini partenerul respectiv. Cred că este un exemplu de solidaritate, de modul în care se lucrează împreună şi de sprijin pentru alte state”, a mai declarat Arafat, potrivit news.ro.

Raed Arafat a precizat că miercuri a fost făcută solicitarea din partea Guvernului din Franţa, pentru sprijin aerian şi terestru.

”Am stabilit că putem oferi un modul terestru de intervenţie”, a afirmat Arafat, precizând că oferta a fost deja acceptată de Franţa.
Arafat a mai precizat că vor fi folosite avioanele de la baza de transport strategic care aparţine forţelor NATO.

”Urmează să vină azi două avioane C17, avioane foarte mari de transport, unul va ateriza la Bucureşti, altul la Timişoara”, a precizat Arafat.

Acesta a explicat că au fost mobilizaţi peste 70 de pompieri şi 8 maşini cu capacitate mare de stingere, plus două cisterne de apă.

”Au fost mobilizaţi pompierii către Bucureşti şi Timişoara din mai multe judeţe, urmând ca mijloacele de intervenţie şi personalul să fie transportate cu cele două avioane C17 până în Bordeaux. E o premieră că trimitem mijloace tehnice şi pompieri folosind avioane care aparţin unei baze militare puse la dispoziţia noastră, la solicitarea MApN”, a mai transmis Arafat.

Parteneri