AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Românii ar putea fi filați legal! Legea ar putea trece tacit de Camera Deputaților

Un proiect de lege care a starnit controverse ample este pe cale sa treaca tacit prin Camera Deputatilor, urmand sa ajunga pentru dezbatere si decizie finala la Senat, camera decizionala in acest caz.

Initiat de deputatul PNL Gabriel Andronache, liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, proiectul propune masuri extinse de supraveghere a populatiei de catre autoritati.

Proiectul legislativ intentioneaza sa stabileasca unitati speciale pentru supravegherea cetatenilor, acestea urmand sa fie subordonate Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit proiectului, aceste unitati speciale vor avea capacitatea de a efectua filaje, inregistrari audio, foto si video in spatiul public, fara a solicita consimtamantul persoanelor vizate. Fundamentul acestor actiuni ar fi existenta unor „motive verosimile”, o formulare care a generat numeroase intrebari si preocupari in randul opiniei publice si al organizatiilor pentru drepturile omului, notează ziarepenet.ro.

Conform detaliilor proiectului, o parte din personalul Jandarmeriei Romane, Inspectoratului General pentru Imigrari si al Politiei de Frontiera ar urma sa fie realocat pentru a constitui aceste unitati de supraveghere. Astfel, ministrul de Interne ar avea autoritatea de a determina cine va fi supravegheat si inregistrat, precum si cine va beneficia de protectie.

Dupa trecerea prin comisiile de aparare si administratie ale Camerei Deputatilor, proiectul este asteptat sa treaca tacit de aceasta camera la data de 6 aprilie, dupa care va fi trimis spre Senat pentru deliberare.

Acest demers legislativ a atras atentia nu doar pentru continutul sau, dar si pentru procedura accelerata prin care pare sa avanseze in Parlament, ceea ce a amplificat discutiile si preocuparile legate de transparenta si respectarea drepturilor cetatenesti.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!