Românii trec la ora de iarnă 2024. Află când se schimbă ceasurile și cum te poate afecta
În România, ceasurile se ajustează de două ori pe an: în ultima duminică din martie trecem la ora de vară, iar în ultima duminică din octombrie revenim la ora standard (ora de iarnă).
Toamna, ceasurile se dau înapoi pentru a marca trecerea la ora de iarnă, prelungind noaptea cu o oră. În 2024, ajustarea va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ora 04:00 devine 03:00.
Schimbarea la ora de iarnă poate amplifica simptomele tulburării afective sezoniere (SAD), un tip de depresie mai frecvent în lunile de toamnă și iarnă. Deficitul de lumină naturală poate scădea nivelul de serotonină, ducând la stări de apatie, tristețe și oboseală.
Trecerea la ora de iarnă poate afecta și productivitatea la locul de muncă, oboseala acumulată și dificultatea de adaptare la noul program reducând concentrarea și eficiența în sarcinile zilnice.
Rutinele zilnice pot fi perturbate, mai ales pentru familiile cu copii mici, care au un program strict de somn, școală și activități extracurriculare. De asemenea, persoanele în vârstă pot întâmpina dificultăți în adaptarea la noua oră.
Există națiuni pe toate continentele care au ales să nu adopte schimbarea orei între ora de vară și cea de iarnă.
În Africa, doar Namibia, Tunisia și Egipt schimbă fusul orar, celelalte țări mențin același fus orar pe tot parcursul anului.
În America de Nord și de Sud, țări precum Venezuela, Ecuador, Panama și altele nu practică schimbarea orei. În SUA, Arizona și Hawaii nu trec la ora de vară, iar în Canada, provincia Ontario păstrează aceeași oră tot anul.
În Asia, țări precum Japonia, Vietnam, India și China nu schimbă ora, la fel ca și fostele republici sovietice din Asia Centrală.
În Europa, Turcia, Belarus, Rusia și Islanda nu ajustează ora niciodată.
În Australia, doar anumite regiuni schimbă ora, în timp ce statele Queensland și Australia de Vest mențin același fus orar tot anul.