Sâmbătă, Sfânta Muceniţă Tatiana

Sfânta Muceniţă este prăznuită la data de 12 ianuarie în Calendarul ortodox. Sfânta Muceniţă Tatiana este între sfinţii cinstiţi de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2019, pentru data de 12 ianuarie.

Sfânta Tatiana s-a născut în Cetatea Romei din părinţi foarte bogaţi care păstrau credinţa în taină întrucât la vremea aia era prigoană mare împotriva creştinilor. Ei şi-au crescut fiica cu frică de Dumnezeu şi bunăcuviinţă, dându-i spre citire şi cărţile dumnezeieşti. Deşi avea vârsta pentru mărătiş, Sfânta Tatiana se îndeletnice ziua şi noaptea cu rugăciunea şi postul şi îşi petrecea vremea în feciorie şi curăţie. Pentru că împăratul era minor alţii conduceau ţara iar aceşti dregători îi prigoneau pe creştini. Într-o zi Sfântat Tatiana, diaconiţa Romei a fost prnsă de păgâni şi dusă la templul lui Apollo ca să se închine. Ea s-a rugat lui Hristos şi templul s-a prăbuşit, statuia lui Apolo s-a sfărâmat şi pe mulţi din cei ce erau de faţă i-a omorât. Atunci au dus-o la judecată, au bătut-o şi i-au scos ochii. Cei care o băteau sufereau şi mai tare decât ea pentru că se ruga la Dumnezeu pentru ei de au ajuns să-l roage pe judecători să nu o mai bată pentru că era prea obositor pentru ei, apoi au văzut o lumină mare şi patru îngeri care stăteau în jurul ei şi au căzut la pământ cerând iertare şi îndurare. Cei opt chinuitori s-au botezat cu sângele lor pentru că l-au mărturisit pe Hristos şi au fost torturaţi şi decapitaţi.

Când au dus-o din nou la judecător era fără nici o rană şi avea ochii veseli că nici un chin nu o putea face să jertfească idolilor. Iar au suspus-o la bătăi şi cu cât o băteau mai tare cu atât erau chinuitorii mai bătuţi, încât nouă dintre ei au murit iar ceilalţi abia mai respirau, doar sfânta se ruga în chinuri cu ochii la Hristos. Au tăiat-ocu bricele şi din rănile ei curge lapte şi o aromă plăcută se răspândise peste tot. Pentru că ziua a trecut au aruuncat-o din nou în temniţă de unde a doua zi au scos-o şi mai sănătoasă şi mai strălucitoare decât înainte pentu că îşi petrecuse noaptea cu îngerii, cântând şi rugându-se.

Distribuie prietenilor

Au vrut să o ducă la templul lui Artemis dar ea şi-a făcut o cruce mare şi foc s-a coborât din cer şi a ars şi templul, şi slujitorii templului şi idolul dinăuntru. Au supus-o din nou la chinuri inimaginabile până seara dar noaptea veneau îngerii şi petreceau împreuă cu ea pentru ca dimineaţa să fie întreagă şi strălucitoare. Au încercat să o dea de mâncare la un leu înfricoşător iar leul se gudura ca un pisoi la picioarele ei. Unul din dregători a încercat să se apropie dar leul îndată l-a înşfăcat şi l-a mâncat. Apoi s-au gândit să-i taie părul pentru că cineva a zis că în cosiţele ei frumoase stă puterea ei. I-au tăiat părul şi mult au chinuit-o apoi au închis-o în templul lui Jupiter, pentru că, credeau ei, fără păr nu avea nici o putere. După două zile au venit cu jertfă şi au găsit-o pe sfânta veselindu-se iar idolul lor era mici fărâme împrăştiat peste tot. Neştiind ce să mai facă au hotărât să-i taie capul şi ei, dar şi tatălui ei pe care-l dovediseră a fi creştin. Împreună au primit cununa muceniciei murind pentru Hristos.

Sursa – click.ro