• Home
  • Fapt divers
  • Şase reguli ciudate şi puţin cunoscute despre salut. Când NU sărutăm mâna unei doamne, cum salutăm și suntem salutați cu politețe

Şase reguli ciudate şi puţin cunoscute despre salut. Când NU sărutăm mâna unei doamne, cum salutăm și suntem salutați cu politețe

salut 2 1

Salutul  Şase reguli de baza privitoare la salut sunt explicate de autoarea celebrei lucrări Codul bunelor maniere, Aurelia Marinescu.

Profesorul de Limba Română, Mihai Tănăsescu, susţine că toţi oamenii trebuie să adopte în primul rând regulilele celor şapte ani de acasă şi să ştie că politeţea nu a făcut rău nimănui niciodată.

„Este adevărat că unii oameni nu au învăţat nici până în momentul de faţă cine trebuie să salute primul. Bărbatul este cel care salută femeia, tinerii îi salută pe cei mai în vârstă, iar atunci când mergem la o petrecere sau într-o vizită, în momentul în care am intrat pe uşă, îi salutăm pe cei adunaţi. Din politeţe, este obligatoriu să răspunzi la orice formă de salut. În caz contrar, îl jigneşti pe cel care ţi-a adresat acest cuvânt“, a spus Tănăsescu.

REGULI PENTRU DOMNI

Domnii trebuie să folosească anumite reguli din Codul bunelor maniere în momentul în care se întâlnesc cu o persoană de sex opus. Aurelia Marinescu ne vorbeşte despre maniere şi bun-simţ în cartea Codul bunelor maniere.

„Când întâlneşte o doamnă, bărbatul salută primul. Trebuie să îşi scoată pălăria cu aproximativ doi metri înaintea întâlnirii şi să o incline uşor. Trebuie să privească fără insistenţă în ochii persoanei respective, iar după aceea să-şi pună pălăria înapoi pe cap. Nu îmi explic de acest obicei de a te descoperi în semn de respect faţă de cineva a dispărut aproape cu desăvârşire şi a fost înlocuit cu păstrarea căciulii pe cap în orice împrejurare. Observ că se ţine căciula pe cap în sălile de expoziţie, la cinematograf sau în restaurant. Frigul nu este o scuză. Este strict interzis să stai cu pălăria în cap în toate aceste locuri. Glumesc, nimic nu este strict interzis în comportamentul cuiva, dar riscul de a fi catalogat drept prost crescut este inevitabil. Nicolae Ceauşescu se adresa întotdeauna poporului cu căciula bine îndesată pe urechi. Nu am observat ca Don Carlos, regele Spaniei, să vorbească unei mulţimi cu capul acoperit. Nu este nimic, mai avem de învăţat “, a scris Aurelia Marinescu, în cartea „Codul bunelor maniere“.

Profesorul Mihai Tănăsescu este de părere că tinerii din ziua de astăzi au uitat Codul bunelor maniere. „Educaţia trebuia făcută încă din primi ani ai copilăriei şi cu vorbă bună. Prin lipsa de maniere ne-am pierdut poziţia verticală şi putem să spunem că suntem necivilizaţi. Tinerii trebuie să înveţe lucruri elementare: să nu arunce pe jos hârtii, să ajungă la timp la o întâlnire sau să bată la uşă şi să aştepte să li se răspundă. Eu am lucrat cu generaţii de copii, iar tot timpul am ţinut să le explic anumite norme de bază din Codul bunelor maniere“, spune profesorul de limba română, Mihai Tănăsescu.

CODUL BUNELOR MANIERE:

CUM SALUTĂ DOMNII?

Domnii, în momentul în care întâlnesc o doamnă, trebuie să înceteze să mai fumeze sau să stea cu mâinile în buzunar. În momentul în care salută, ei trebuie să încline puţin capul.

CUM SALUTĂ DOAMNELE?

Salutul, în cazul doamnelor, se face însoţit de un uşor surâs şi de o scurtă înclinare din cap. În momentul în care se întâlnesc două persoane de sex feminin, cea tânără o salută pe cea mai în vârstă.

CÂND SALUTĂM PRIMII?

Persoanele care intră într-un loc salută primele. Este greşit să spunem „Neaţa!”, în loc de „Bună dimineaţa!”. Este un act de impoliteţe.

CINE ÎNTINDE PRIMUL MÂNA?

Doamna întinde prima mâna, persoana mai în vârstă sau superiorul. Bărbaţii trebuie să se ridice de pe scaun când salută. Doamnele trebuie să recurgă la acest gest doar în cazul în care vor trebui să dea mâna cu o persoană mai în vârstă.

CUM SE STRÂNGE MÂNA?

Este indicat să evităm o strângere de mână puternică.

CÂND SE SĂRUTĂ MÂNA UNEI DOAMNE?

Acest act are loc în momentul în care doamna îşi întinde mâna spre bărbat. Mâna unei doamne nu se sărută niciodată la plajă.

Autoarea cărţii „Codul bunelor maniere“ a mai precizat că întotdeauna uităm un salut care ne-a fost acordat din greşală, dar niciodată că nu am fost salutaţi de cineva cunoscut. „Există totuşi împrejurări în care am prefera să ne facem că nu vedem anumite persoane pentru a le saluta, deoarece am avut cu ele un conflict. Aceste lucruri cer mult tact şi o prezenţă de spirit pentru a găsi o soluţie onorabilă. Pentru a evita întâlnirea o facem când suntem încă la mare distanţă. Dacă întâlnirea este inevitabilă atunci vom salute scurt. Acest lucru ar putea fi pentru celălalt o mică lecţie dacă el este vinovat, iar dacă noi suntem vinovaţi, salutul nostru poate duce la  o împăcare“, a mai scris Aurelia Marinescu.

Cea mai importantă educaţie a unui copil are loc în interiorul familiei, de aceea este important să îi învăţăm pe cei mici, încă de la cele mai fragede vârste, reguli de comportament în societate, precum şi cu ceilalţi membri ai familiei.

Sursa adevarul.ro, autor Andreea Mitrache

Parteneri