• Home
  • De la prieteni
  • Schiță de portret: Profesorul Orășeanu, văzut de eleva Ana Luciana Avramescu

Schiță de portret: Profesorul Orășeanu, văzut de eleva Ana Luciana Avramescu

luciana lacrimi 1

Îmi revine sarcina să scriu, în această carte cu personalitățile de frunte ale medicinei , intitulată ”Greii medicinei românești”, în pregătire la AMPress, despre un om minunat, salvatorul de vieți din Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, cel în al cărui cabinet intrau copii cu suferințe și necazuri și ieșeau cu zâmbetul pe buze, fericiți că este cineva acolo pentru ei. Vorbesc despre domnul prof. univ. dr. Dumitru Orășeanu.

Am trăit bucuria – chiar dacă mă aflam într-un spital – de a intra în cabinetul dânsului, măcar o dată pe an, pentru sfaturi. Intram supărată că trebuie să merg la doctor să mă controleze și ieșeam în culmea fericirii, de parcă aș fi citit ”Colț Alb” a patra oară – ”Colț Alb” a fost și este cartea mea preferată pe care am citit-o de trei ori – cu aceeași încântare ca la început. Intram deoarece sunt indisciplinată în menținerea unor reguli dietetice și mă cam îngraș, iar dânsul îmi explica în termeni realiști și cu deplin adevăr că trebuie să slăbesc și îmi demonstra, prin cuvinte calme, că sedentarismul este boală curată! Emblema lui de om deosebit în lumea medicinei nu-l schimba. În biroul său era o atmosferă magnifică. Icoane pe pereți, mini biblioteca și colecția sa de obiecte artistice cu varii semnificații, biroul curat și frumos ordonat, iar starea pe care o transmitea era una magică. Știa să comunice cu un copil!

Când am aflat de moartea sa am simțit că o bucățică din mine s-a rupt. De fiecare dată când cineva drag mie sau apropiat pleacă într-un loc de unde nu se mai poate întoarce niciodată o parte din mine se rupe și pe zi ce trece, pe săptămână ce trece, pe lună ce trece, pe an ce trece, simt absența acestui pedagog sufletesc.

Am ținut mult la domnul Orășeanu, profesor la facultatea care scoate medici, aproape ca la un părinte  al sfaturilor medicale! Odihească-se în pace, o valoare de neînlocuit a României! În această carte cu marii doctori își are locul său benemeritat, iar ultimul interviu cu profesorul universitar doctor Orășeanu a fost publicat aici, când încă puteam merge să mă cerceteze cu ochii săi blânzi și să mă îndrume fără a mă certa. Sunt stele ale actorilor. S-ar cuveni poate și pentru unii doctori câte o stea a recunoștinței.

Elevă în clasa a V-a, Școala Sângeru

Parteneri