• Home
  • De la prieteni
  • Schiță de portret: Prof. univ. dr. Ioan Bradu Iamandescu, văzut de Călin Stănculescu, critic de film

Schiță de portret: Prof. univ. dr. Ioan Bradu Iamandescu, văzut de Călin Stănculescu, critic de film

calin st 1

Prietenul meu de mai bine de șase decenii.

Ne-am întâlnit prima oară într-o tabără școlară în clasa a X-a. El la Neculce, eu la Vlaicu. Printre jocurile de liceeni șturlubatici, el impresiona prin dorința de dialog, prin cunoștințele despre arte, muzică, literatură, cinema. Nu mult mai târziu, în primii ani de studenție, el la medicină, eu la filologie, Bradu a inițiat un grup de reflecție, cu mulți colegi de la varii facultăți, pentru discuții despre cele mai noi cunoștințe.

De la Bach la esoterism, de la Fellini la existențialism, de la Camus la astrologie sau de la geografie la teatrul absurdului, parcă nimic nu era străin preocupărilor noastre. Grupul s-a numit de la început clubul baseților. De ce? Fiindcă se pare că rasa respectivă impune prin modestie, prietenie, inteligență, intuiție, comportament și disciplină. Doar trei-patru ani au durat întâlnirile noastre, mulți fiind pe finalul studiilor, preocupați de viitoare locuri ale profesiunii alese.

Ne-am revăzut mai rar, dar prietenia nu a ruginit. Fiica mea a ales medicina și Bradu i-a fost un sfătuitor generos până la un doctorat sărbătorit cu multe bancuri. El avea o colecție inepuizabilă cu aceste simpatice ziceri.

Nu mai puțin trebuie amintită latura de profunzime științifică a profesorului care a îndrumat atâtea generații de medici, care a inițiat cu savanți de renume terapiile prin muzică și principiile psihosomaticii medicale al cărei corifeu a fost până în ultima clipă a existenței sale materiale. Moștenirea sa spirituală rămâne a fi – fie și măcar ca exemplu de existență – de exploatat pentru viitoare generații, care azi cam duc lipsă de modele.

(Fragment din capitolul dedicat regretatului profesor Ioan Bradu Iamandescu, în cartea ”Greii medicinei românești”, în curs de apariție la Editura AMPress)

Parteneri