Șerban Cionoff: AMURGUL VALORILOR PERENE

 

Într-o singură zi, ieri, duminică, Doamna Neagră a secerat două vieţi ale unor străluciţi oameni de cultură: scriitorul şi diplomatul Dan Hăulică şi actorul şi animatorul templului Thailiei, Dan-Corneliu Borcia. Dureroasă coincidenţă care ne face să ne punem – pentru a nu ştiu câta oară- aceeaşi întrebare: „Iar noi, cei care am rămas,ce şi pe cine punem în loc?”
Simplă, modestă întrebare la care, sunt convins, fervenţii partizani ai neoliberalismului şi ai supremaţiei mâinii invizibile a pieţii îmi vor râde, cu cinismul de rigoare, în nas. Avem marfă la schimb, duduie piaţa!
Fiindcă asta am ajuns să avem: nu valori autentice, perene, reprezentative, ci simple obiecte de consum, de unică folosinţă şi numai bune de vândut cât mai repede şi la un preţ tot mai bun.
Avem şi printre noi, acum, Slavă Domnului!,talente autentice, mulţi tineri dăruiţi cu Har creator, dar cine stă să se ocupe de sprijinirea, de cultivarea lor, de promovarea lor? Cine le croieşte drum până spre ştiinţa şi conştiinţa oamenilor cetăţii? Nu generalizez, fireşte, avem, spre şansa noastră colectivă, şi oameni cu dare de mână şi cu suflet generos care investesc încredere şi bani în mulţi tineri de talent şi de vocaţie.
Este vorba, însă, despre climatul social general în care opinia publică să fie ajutată şi determinată să aibă criterii superioare de evaluare.
Dar, până acolo, va mai trebui să curgă multă apă pe Dâmboviţa. Fiindcă, dacă deschizi pe nişte canale de tembeliziune mai că juri că România nu a produs decât fiţoşi de Dorobanţi şi fufete cu fustiţe cât şerveţelul. Aşa zic „managerii de imagine” că se face educaţia estetică a românilor?! Halal!!!
La această mâzgă sufletească urât mirositoare adăugându-se(se putea altfel?) circăraia politicianistă de drept comun în care se bălăcesc- pe post de Super-VIPuri- Nimfa din Pleşcoi şi ex Premierul Unguent. Bravo naţiune, halal să îţi fie!
Privind, aşadar, la acest oribil spectacol în care”valoare de întrebuinţare” a uzurpat brutal şi cam pentru multă vreme „Valoarea”, încep să cred că oameni de plămada sufletească şi spirituală aşa cum au fost şi cei doi eminenţi creatori şi iubitori de Artă şi Cultură care s-au mutat ieri de la noi- Dan Hăulică şi Dan Corneliu Borcia- nu au murit pur şi simplu, ci, văzând în ce mizerie ne afundăm, au mai privit la noi , pentru ultima oară, cu dezgust şi apoi s-au dus să moară puţin….

Şerban CIONOFF