Șerban Cionoff: Capitalism de piață? Nu, capitalism de paiață

serban-cionoffPe zi ce trece mă conving că România începe să semene tot mai mult cu o junglă. E dureros ceea ce scriu dar, din păcate, e adevărat! Tragic de adevărat! Ruşinos de adevărat!
Peste tot, vulgaritatea agresivă, hămeseala câştigului nemuncit, intoleranţa, într-un cuvânt bestialitatea, erup, devastează şi colcăie.
Şi, ceea ce întrece orice închipuire, este împrejurarea că multe, din ce în ce mai multe asemenea dovezi ale împrejurări că legea fundamentală a acestei caricaturi de capitalism de p(a)iaţă – în varianta ei carpato, pontico, dâmboviţeană – este legea lui „Homo Homini Lupus”, ne vin dinspre nişte înjghebări perfide, cu pretenţia de a reprezenta ”societatea civilă”.
Cu nici o lună în urmă, o minune de copilaş murea sfâşiat de câini într-un parc bucureştean. Nu interesează dacă erau câini de pripas sau erau câini de luptă ai unui baştan de-al locului, esenţialul este că asemenea monstruozitate s-a petrecut, ziua nămiaza mare, chiar în Capitala unui stat cu pretenţia de a fi considerat stat de drept, stat membru al Uniunii Europene. Ceea ce a urmat întrece orice închipuire. Pe toate televiziunile s-au perindat cohorte de inchizitori cu ziua – şi ăştia tot din”soţietatea ţivilă, ieri la bloc, astăzi la vilă” -, care mai de care mai vocali, adică mai urlători. Unii cereau căsăpirea imediată şi totală a patrupedeleor, în timp ce ăilalţi cereau numai milă şi îndurare.
Că era vorba doar de o falsă problemă, adevărul fiind acela ca într-un stat civilizat animalele nu umblă vraişte, slobode, iar dacă este vorba despre omeneasca grijă pentru patrupede atunci asta trebuie să se manifeste prin măsuri bine chibzuite, s-a putut vedea abea atunci când s-a aflat că niscai asemeena oiengheuri cu mila faţă de animale tocau bănet zdravăm fără să facă nimic pentru a îndeplini clauzele înscrise în statutul lor de funcţionare.
Am şi eu, acasă, o mândreţe de pisoi pe care, acum aproape 10 ani l-am cules de pe holul blocului şi tocmai de aceea nu pot fi de partea celor care o ţin langa-danga cu eutanasierea… Dar nici nu pot merge orbeşte pe mâna smiorcăită a celor care vor să facă din parcuri şi din străzi, or dacă se poate chiar din spaţiul locativ, un alt fel de grădini zoologice.
Aparent fără nici-o legătură cu toate acestea (dar numai aparent vă asigur!), tot în aceste zile s-a petrecut ceva ce aproape că depăşeşte până şi graniţele patologicului! Cică o aşa-zisă fundaţie a „societăţii civile” (neapărat!) ar fi mers cu reclamaţie la oamenii legii cum că eminentului om de artă, Alexandru Arşinel, i s-ar fi făcut transplant de rinichi în nu ştiu ce fel de condiţii preferenţiale.
Dar culmea monstruzităţii abea acum vine! Aş-zisa asociaţie şi-a îmbârligat în titulatură cuvântul ”empatie”. Care cuvânt, potrivit dicţionarelor de specialitate, înseamnă capacitatea de ”a sesiza cu cât mai multă exactitate cu putiinţă referinţele interne şi componentele emoţionale ale unei alte persoane şi a le înţelege ca şi cum ai fi această persoană.”
Puneţi în oglindă definţia de mai sus cu situaţia – certificată de medicii care au în grijă starea de sănătate a maestrului Alexandru Arşinel – şi anume că, din cauza stressului pe care i l-a provocat îndrăgitului actor demersul cinic al sus-numitei şandramele – nu civică, de-a dreptul cinică! – starea sănătăţii sale s-a înrăutăţit, aşa încât el a trebut să fie internat din nou.
Veţi avea, încă o dată, măsura junglei în care ne-au aruncat aceşti aproape 9 ani de dictatură a urii patologice, a ferocităţii dezlănţuite şi a ilegaltăţilor sfruntate. Ani ai Dezastrului Naţional, a căror măsură a dat-o cinica sintagmă lansată de pseudo-premierul de chirpici al „Iepocii Tr. Băs”: ”ieşirea pe cale naturală din sistem”.
Ceea ce tot la „Homo Homini Lupus” într-un pseudo-capitalism, de p(a)iaţă, aduce!