Șerban Cionoff: Traian Băsescu, mai tare decât Caragiale!

serban-cionoffTare invidios, de pe lumea cealaltă, trebuie să fie pe noi Caragiale!… Cum de ce? Pentru motivul foarte simplu că noi, azi, îl avem, vioi şi preşedinte jucător, pe Traian Băsescu. Pe când el a ratat un asemenea personaj!
Zău aşa, vă închipuiţi ce personaj, marfă-de-marfă ar fi scos Nenea Iancu dintr-un asemenea model, cu adevărat unic şi inimitabil.
Uite, nu mai departe, ţâfnoasa sesizare trimisă, acum câteva ceasuri de către cel care nu mai are decât vreo 64 fără ceva de săptămnâni de sălăşuit în palatul din Dealul Cotrocenilor. Sesizare adresată- citiţi şi vă cruciţi!- Curţii Constituţionale, adică exact insituţiei care s-a remarcat prin ruşinosul record de fi supra-hiper-ultra (ş.a.m.d.) preş la picioarele Amiralului Dezastrului Naţional.
Aproape că nici nu mai contează mobilul noului bâzdâc prezindenţial- contestarea Legii referendumului-, principalul este că, prin întreaga sa misivă, Traian Băsescu se înscrie fără drept de apel în directa descendenţă a clasicului adagiu :„Ori să se revizuiască, primesc!, dar să nu se schimbe nimic, ori să nu se revizuiasc, primesc!, dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale…”
Revine, desigur, juriştilor să se pronunţe asupra validităţii sau a invalidităţii noului demers băsescian. Eu, mai modest, mă rezum doar a semnala o chestiune aflată la intersecţia dintre logica formală şi etică.
Aşadar, scrie Traian Băsescu negru pe alb cum că prevderile Legii referendumului, care stabilesc pragul de 30% reprezintă ”o gravă nesocotire a voinţei cetăţenilor prin al căror vot a fost adoptată Constituţia sau a fost ales preşedintele României.”
Parol ţaţo, nu mă înnebuni! Dar invalidarea referendumului din vara trecută la care 87,52% dintre cei ce s-au prezentat la urne au votat pentru suspendarea preşedintelui în exerciţiu- alias Traian Băsescu-, aia ce a fost? Nu tocmai o „gravă nesocotire a voinţei cetăţenilor”? Şi, mă rog frumos la domnu’, cine a făcut treaba asta? Nu cumva taman aceeaşi instituţie a statului de drept, Curtea Constituţională, ai cărei membri şi amploiaţi sunt plătiţi de la banul public (şi încă cum sunt plătiţi?!) anume pentru ca să vegheze la respectarea neabătută a spiritului şi literei Legii fundamentale României, stat de drept şi membru al Uniunii Europene?…
Se vor găsi, poate, nişte suflete caritabile care să mire: cum adică, Traian Băsescu vine şi contrazice tocmai Curtea Contituţional? Adică pe cei care l-au scăpat de la suspendare?
Exact cum aţi citit! Tocmai Traian Băsescu le predă, acum, cu beţişorul la palmă, celor de la Curtea Constituţională, lecţii de democraţie şi de drept constituţional. Învăţându-i, pe propria lor piele, tâclul adânc al zicalei: pe cine nu laşi să fie suspendat nu te lasă să aplici Constituţia!
Nene Iancule, nene Iancule, ce mai personaj de capodoperă ai ratat…