Șerban Cionoff: JUNA ROBERTA, STRĂNEPOATA LUI CANDIANO REPUBLICANU

Mihai Ralea povesteşte, undeva, despre două cuconiţe care sporovăiau vrute şi nevrute dându-se culte. Încingându-se discuţia, una a ajuns în pană de argumente, drept pentru care nu s-a mai putut stăpâni şi a explodat :- Aşa-mi trebuie, dacă stau de vorbă cu o tuberculoasă!
Am mai citat deseori istorioara asta, cu atât m ai mult cu cât ea îmi pare că depăşeşte cu mult o alta cam pe aceeaşi temă – reacţia insului fără duh în faţa argumentelor logice şi a evidenţei, a faptelor. Este, dacă vă mai aduceţi aminte, povestioara despre un american şi un rus care discută cam tot pe chestiuni de cultură generală. La un moment dat, aflat şi el în lipsă de argumente, rusul i-o trânteşte de la obraz americanului:- Voi vorbiţi? Voi, care împuşcaţi negri?!
La aceste două istorioare m-am gândit atunci când am văzut pe ecranul televizorului o aşa-zisă dezbatere tv care îi avea ca protagonişti pe pedelista Roberta Anastase şi pe pesedistul Codrin Ştefănescu. Zic „o aşa-zisă dezbatere ”pentru că numai a dezbatere, cu idei şi cu argumente, nu semăna tărăşenia aceea. Şi, mai ales, numai a dialog nu aducea, de vreme ce doar unul dintre preopinenţi, mă refer la Codrin Ştefănescu, discuta despre nişte anume teme şi subiecte, formulând propoziţii cu subiect şi predicat, în vreme ce graţioasa fostă miss Universitatea parcă şi, după unii autori, fostă miss Camera Deputaţilor, Roberta Anastase, nu depunea prea mari străduinţe spre a ne dovedi că a absolvit nişte cursuri de facultate la care s-a predat şi logica formală. Sau, mai ştii?, s-au predat dar domnia tocmai a fost trimeasă după cretă…
Toată numai ţâfne şi schimonoseli mâţâite, doamna Roberta Anastase şi-a dat, cu siguranţă, întreaga măsură a vocaţiei sale pentru dialog şi confruntare de idei nu atunci când l-a ameninţat pe colegul de platou că îl dă în judecată, ci exact peste un pasaj mai încolo.
Pentru că acesta şi-a permis ca, în limitele bunul simţ şi al adevărului faptelor, să îi amintească belicoasei militante că are pe conştiinţă votarea, printr-o uriaşă, scandaloasă fraudă, a nenorocitei Legi a pensiilor, de pe urma căreia suferă acum atâtea milioane de români.
Atâta i-a trebuit nimfei parlamentare. Imediat a sărit ca arsă şi l-a ameninţat pe Codrin Ştefănescu direct cu darea în judecată. După care i-a trântit bomboana pe colivă (coliva dialogului politic, fireşte!):-Unde vă cheamă domnul Ponta? La baschet sau la bodegă?
O replică despre care putem spune, fără teama că greşim, că aduce aminte foarte bine aminte de faimoasa zicere: – Cu cine vorbeşti tu mă, urâtule? Ia vezi că-ţi trântesc o poşetuţă în cap de nu te vezi!
Drept pentru care nici nu merită să îi dăm mai mare importanţă.
În schimb, nu strică, zic eu, să mai discutăm niţel despre ameninţarea secretarului general adjunct al PSD-ului cu darea în judecată pe care a proferat-o, cu o deplină siguranţă de sine, ultra-incendiara miss Roberta-PDL. Aşadar, dare în judecată pentru o afirmaţie perfect îndreptăţită şi beton argumentată. Da, dar mai ales o ameninţare despre care, având în vedere Niagara de ilegalităţi comise de super-reformata justiţie din spaţiul carpato-pontico-dâmboviţean, la înalta comandă politică a celui pe care domniţa Anastase şi ai săi îl poartă în cuget şi în suflete, putem spune că se numeşte puşcărie curată. Că doar nu degeaba a comandat Marinarul-Fără-Busolă mascarada pseudojudiciară care îl are ca ţintă supremă pe Adrian Năstase… Totul mirosind de la o poştă, de fapt duhnind de-a dreptul, a avertisment pentru cine are minte să priceapă şi ochi ca să vază: „Hă, hă, hă, dacă pe ditai Adrian Năstase l-am băgat eu la mititica, vouă, ălorlalţi, ia să vedeţi ce-am să vă fac!”
Sincer să fiu, nici nu m-aş fi aşteptat ca miss anti-pensionarii să fi fost electrocutată de regrete. Dar nici chiar ca, de la simpla aducere aminte a unei legi de-a dreptul criminale care a condamnat fără putinţă se salvare milioane de români, lege adoptată printr-o nemaipomenită fraudă sub înaltul patronaj al Robertei Vot-Măsluit, în directă cârdăşie cu un alt pseudo-parlamentar din fericire, azi, doar unul de lugubră amintire- având un nume descins direct din masculinul diverselor rase de feline casnice, sus-numita să ameninţe direct cu darea în judecată.
Ba nu, dacă mă gândesc bine, chiar că trebuia să mă aştept, de vreme ce, ploieştencă fiind, în domniţa Robertina clocoteşte sânge de republicană sadea. Descendentă din republica lui Candiano Popescu! Păi ce te-ncurci cu noi, Roaberta Alma, urmaşa martirilor de la Ploieşti?!
La urma urmelor, să zică mersi domnul Codrin Ştefănescu dacă a scăpat aşa de ieftin, adică numai cu promisiunea că va fi dat în judecată. Nu de alta, dar aşa de iute la mânie fiind, domniţa Roberta, o dată îi trântea o poşetuţă peste cap. Asta în loc de orice alt argument logic. Gest suprem şi pe deplin reprezentativ pentru şleahta celor care jură ţinându-l pe Băsescu în suflet şi România… undeva.
Undeva, adică acolo unde nu e frumos să scriu cuvântul pe hârtie.