Șerban Cionoff: TRAIAN BĂSESCU, DE LA BĂILE DE MULŢIME LA BĂLĂCĂREALA ÎN RIDICOL

 

Avea neuitatul Tudor Muşatescu o zicere extraordinară: „Pesimistul spune că mai rău decât aşa  nu se mai poate, optimistul spune că se…”

Mi-am amintit această zicere ( autorul o numea „ muştism”) văzând insistenţa de-a dreptul bolnăvicoasă cu care Traian Băsescu ţine să se facă de mai mare râsul. Şi asta zi de zi, ceas cu ceas, pas cu pas şi tocmai în aceste cu puţin peste 40 de săptămâni pe care le mai are de petrecut în Dealul Cotrocenilor.

Distribuie prietenilor

Uite, chiar ieri, ilegitimul preşedinte a ieşit la rampă tunând şi fulgerând împotriva celor două Coduri care urmează să intre in vigoare mâine. Asta n-ar fi lucru de mirare dacă ne gândim că foarte şubreda- dar multilateral de rentabila – sa carieră politică s-a bazat pe această (im)postură. Una de etern  Gică-contra la tot ce vrea muşchii lui să nu fie aşa cum e aşa.

Dar staţi uşor, că partea super-babană a  poveştii acum vine! Luând o poză de ingenuă care tocmai a scos carameaua din gură, acelaşi Traian Băsescu joacă acum şi rolul spășitului, adică se face că-şi pune cenuşe-n cap pentru că, tot el şi tot în calitate de preşedinte, a promulgat cu niscai ani în urmă ceea ce azi înfierează cu mânie oţărâtă. Mânie de-aia cu care mateloţii se zdrobşesc atunci când în magazinele din vecinătatea portului nu găsesc rom de calitatea superioară.

Ca să pună cât mai bine bomboana pe colivă, Navigatorul-Fără-Busolă, a sărit şi azi ca ars, strigând ca din gură de şarpe şi cerându-i lui Victor Ponta să modifice- tot azi!- codurile. De data asta  nu în direct la tv, ci într-o scrisoare pe care, la rându-i premierul zice că n-a primit-o!

Asta ar fi azi, sâmbătă, dar să staţi pe aproape fiindcă mâine, duminică, va fi şedinţa de la CSAT în care se vor discuta rapoartele asupra tragediei din Apuseni! Atunci să vedeţi ce nici cu gândul n-aţi gândit, adică să vedeţi ce sfori va mai trage şi ce parşivlâcuri va mai urzi Traian Băsescu pentru a-l scoate basma curată pe pupilul său îngalonat… (Numele personajului nici nu îl mai rostesc, din motive lesne de înţeles.)

Pomeneam , la început, zicerea lui Tudor Muşatescu despre diferenţa dintre pesimist şi optimist, gândindu-mă să o pun ca motto al acestor rânduleţe. Dar, dacă mă gândesc mai bine la cât de repede a decăzut Traian Băsescu, de la băile de mulţime la bălăcăreala în ridicol, atunci ajung să cred că mai potrivtă ar fi o alta, despre care,însă, mai nu pot să jur că îi aparţine tot lui Muşatescu: „România este ţara în care, până acum, ridicolul n-a omorât pe nimeni!”

Şerban CIONOFF