Șerban Cionoff: PENTRU BĂSESCU-MUMĂ ŞI PENTRU ROMÂNIA-CIUMĂ?

 

Sincer să fiu, pe mine unul, faptul că nici până acum Traian Băsescu nu a ieşit să dea, public, nişte explicaţii clare, deschise, bărbăteşti în legătură cu urât mirositoarele daravele în care nu este implicat doar frăţânele său, ci este menţionat, mai pe faţă mai pe dos şi propriu-i nume, nu mă miră câtuşi de puţin. Dimpotrivă, m-aş fi mirat dacă Demisul Naţional ar fi ieşit pe sticlă să ne spună şi nouă, prostimii, despre ce este vorba în propoziţie. Dar aşa, tăcând mâlc – şi asta nu doar de o zi sau două -, Traian Băsescu nu face decât să dea apă la moară zvonurilor, scenariilor şi ipotezelor care, de data asta, nu mai fac din el personajul miraculos care ţâşneşte cu forţă atunci când nici cu gândul nu gândeai, ci doar un iepuraş de tinichea ruginită. Dar, mai presus de orice, Traian Băsescu nu face decât să ne confirme (dacă mai era nevoie?) că nu este decât un scandalagiu de drept comun şi, pe deasupra, şi un laş patentat!

Ceea ce mă miră, este, însă, tăcerea prelungită a cerberilor de la Bruxelles şi de pe alte meridiane şi paralele, altminteri foarte prompţi în a cere sancţionarea drastică a corupţilor din scumpa noastră patrie. Sigur, nu trăiesc în afara cotidianului şi nici nu sunt un tip cu capul în nori, ca să nu ştiu că, la această oră, lumea bună a UE este prinsă până peste cap cu facerea şi desfacerea jocurilor strategice pentru desemnarea viitorului preşedinte al Comisiei Europene şi, desigur, a viitorilor comisari europeni. Or, la toate astea numai peripeţiile foarte în afara legalităţii în care este băgat până peste cap frăţânele prezidenţial le mai trebuiau tutorilor politico-ideologici şi strategici din marea şi mai ales agitata familie a PPE!

Asta ca să nu mai spun şi despre agenda „Licuriciului cel Mare” care numai de o secţiune cu dedicaţie – „Căpitanul Traian, cocoţat la catarg/Strigă la disperare:/”Se văd probele lui Bercea-Mondialu* în larg!”- nu avea acum chef.

Fireşte, diplomaţia îşi are regulile şi fixurile ei şi nici nu mă aştept să iasă cu declaraţii mai marii UE şi ai altor forţe planetare care să ceară desluşiri de la Demisul Naţional. Şi totuşi ceva semne de îngrijorare par să vină dinspre Apusul cel Luminător. Mă gândesc la faptul că a zburat, cu aţă cu tot, puiul ăla zglobiu numit postul de secretar general adjunct al NATO la care unii îl şi vedeau proţăpit pe Traian Băsescu! Chiar aşa, cine i-o fi tras Matrozului fără busolă preşul de sub picioare?

Ce să-i faci?! Ceasul rău, pisica neagră… Şi, uite aşa, iar venim la vorba lui nenea Tudorică Muşatescu:”Pesimistul zice că mai rău decât aşa nu se mai poate; dimpotrivă, optimistul zice că se!”

Până atunci, Trăienică-cel-foarte-cu-frică ce să facă spre a-şi omorî plictisul şi, mai cu seamă, ca să îi treacă spaimele? Îi dă somaţii lui Vladimir Putin!

Doamne apără şi păzeşte! Nici la duşmanii mei cei mai  juraţi nu le-aş dori să îi treacă sudorile reci care l-au năpădit pe Mai Marele de la Kremlin. Cică stau doctorii pe lângă domnia sa şi îi ţin moralul, fiindcă nici nu se trezeşte bine din leşin şi iar se prăbuşeşte pradă durerii şi al spasmelor: „Vai de mine şi de zilişoarele mele! Ce-am făcut, s-a supărat Traian pe mine. Pe unde mai scot, acum, cămaşa? Cum să îl îmbunez?”

Revenind la ale noastre, chiar că încep să mă întreb cât se poate de serios:la urma-urmelor cum vine treaba? Adică dumnealor, Corifeii anti-corupţiei, sunt ciumă, pentru România şi mumă, pentru Traian Băsescu?!

Râdem noi ce râdem, dar uite că pe acest fond de incertitudini şi de bănuieli se înmulţesc scenariile fanteziste. Cel mai nou şi cel mai sumbru fiind acela că pe la Berlin – centru conducător al UE- s-a şi pus pe hârtie binomul: Klaus Iohannis- preşedinte, Traian Băsescu- premier. Nu comentez , dar nici nu pot ignora acest scenariu tocmai gândindu-mă la zicala lui Muşatescu…

Aşa că, Doamne apără-ne şi ne fereşte de un astfel de „optimism”!

Şerban CIONOFF