Șerban Cionoff: SOMNUL RAŢIUNII NAŞTE… LĂZĂRISME

      

Dacă şi până acum, guralivul-şef al naţiei, Traian Băsescu, a tăcut mâlc poate şi cu speranţa că, în acest fel, lumea va uita mai repede de tragedia din Munţii Apuseni, de care să fac răspunzătoare, în primul rând  STS şi ROMATSA, alături de mai multe autorităţi ale statului, uite că sfetnicul său de taină, Sebastian Lăzăroiu are mâncărici pe tastatură. Fiindcă iată ce postează acesta pe pagina proprie de socializare Facebook: „Partea bună la carambolul de pe A1 este că SMURD a ajuns înaintea pădurarilor.”

Îţi trebuie, recunosc, o imensă doză de cinism şi una cel puţin la fel de mare de nesimţire, pentru a gândi o asemenea nemernicie. La care trebuie neapărat adăugate porţiile de cinsim şi de nesimţire de care ai neapărată nevoie pentru a le scrie şi pune în circulaţie. Nu contest, trepăduşul băsescofil vroia să –i plătească o poliţă doctorului Raed Arafat. Treaba lui, că doar de-asta este simbriaş pe lângă Groparul Naţional! Dar nu putea să găsească o altă ocazie, un alt pretext şi o altă formulă de exprimare decât această lugubră analogie între drama din Apuseni şi accidentele în lanţ provocate de viscol?

Distribuie prietenilor

Dar, dacă nu ne puteam aştepta de la lingău sadea de teapa acestui Lăzăroiu la un elementar respect faţă de oamenii loviţi de durere, ar fi trebuit să îi cerem clănţăului prezidenţial o minimă doză de abilitate la capitoul mesajul potrivit la momentul potrivit. Adică mai multă ştiinţă şi prudenţă. Nu de alta dar, prin imbeciloida-i zicere,Sebastian Lăzăroiu l-a expus, încă o dată,  blamului public pe cel care îl plăteşte spre a-l pupa pe frunte( şi nu numai acolo…) în mod susţinut şi eficient! Ba chiar l-a expus de două ori.

O dată pentru că, făcând aluzie la prăbuşirea avionului soldată cu doi morţi şi mai mulţi răniţi, redeschide discuţia despre criminala incompetenţă de care dat dovadă STS, instituţie- cheie a dictaturii băsiste. Şi asta când? Cu doar câteva zile inainte ca premierul Victor Ponta să ceară, public, CSAT-ului, destituirea lui Marcel Opriş de la butoanele de comandă ale STS. Nu  era, oare, la mintea cocoşului să se gândească, înainte de a-şi posta spurcăciunea, sporovăitorul Lăzăroiu la această consecinţă, fie ea şi neintenţionată?

În acelaşi timp, prin referirea directă la „carambolul de pe A1” , acelaşi Lăzoroiu- vorbăroiu* face încă o trimitere la stăpânul minţii şi al lefşoarei lui. Trimtere care nu doar că îl expune pe Traian Băsescu dar îl şi incriminează direct. Păi starea actuală a şoselelor patriei nu este, şi ea, tot o urmare a viziunii nesăbuite a lui Traian Băsescu, insul care, în calitate de foarte–multe- ori- ministru al transporturilor, a declarat că România nu are nevoie de autostrăzi?

Că, în virtutea dictatului lui Traian Băsescu, România, ţară membră a Uniunii Europene, nu are autostrăzi , asta o ştim. Aşa după cum mai ştim   că, tot sub înalta protecţie a lui Traian Băsescu şi a clicii sale de nesătui-multilateral-îmbuibaţi, nu avem autostrăzi, în schimb, avem asfaltatori (cel puţin) multi-milionari. Şi atunci?

Încerc să văd unde am putea încadra spurcăciunea otrăvită pe care a postat-o cu o scandaloasă neruşinare pe pagina sa acest Sebastian Lăzăroiu? În limbajul curent, asta se numeşte „noaptea minţii”. Dar, pentru o analiză ştiinţifică, obiectivă, riguroasă şi corectă, la ce disciplină trebuie să recurgem?

De meserie sociolog fiind numitul Sebastian Lăzăroiu, chiar că nu văd în ce ramură a acestei disciplne- pe care, la noi, au onorat-o, cu truda lor şi prin opere de referinţă, mari cărturari, dar pe care, iată!, o întinează ieşirea mai mult decât revoltătoare a acestui individ- trebuie să apelăm. Sau poate că nici nu este cazul să apelăm la sociologie ci la o altă disciplină. De pildă, la psihologie. (Nu merg mai departe aşa încât să ajung la precizarea domeniului, fiindcă nu vreau să creez probleme.)

De aceea, în loc de  concluzie, mai spun doar atât: „somnul raţiunii naşte… lăzărisme.”

Şerban CIONOFF