Șerban Cionoff: VINOVAT-NEVINOVAT, ADRIAN IOVAN TREBUIE TERMINAT!

 

Nu mă aşteptam ca în discuţiile care se poartă în jurul tragediei din Munţii Apuseni  să nu se bage în vorbă (şi în seamă!) propagandiştii băsescofili care se fac luntre şi punte pentru a scoate basma curată numai acele instituţii în fruntea cărora se află sau s-au aflat inşi „cu Traian Băsescu-n suflet”. E treaba lor, că doar pentru asta sunt plătiţi sau  pentru asta speră să capete, acolo, ceva gologani spurcaţi.

După cum nu este de mirare nici faptul că asemenea propagandişti năimiţi încearcă de zor să scoată basma curată în primul rând STS şi ROMATSA, aruncând, cu cinism şi neruşinare, în seama pilotului Adrian Iovan, întraga vină pentru catastrofă. Procedeu care nu mai este doar de domeniul lui”mortul e de vină”, ci intră în regimul lozincii de sinistră amintire din anii primelor cincinale:”vinovat-nevinovat, Canalul trebuie terminat!”

Distribuie prietenilor

Dar, când în discuţie intervin persoane care se recomandă super-titraţi în materie de inginerie aviatică şi, mai ales, care, în demersul lor justificativ, aceştia angajează şi funcţiile pe care le deţin în anumite instituţii, dorind astfel să confere demersului lor şi o calitate oficială, atunci lucrurile iau o cu totul altă întorsătură, urâtă şi reprobabilă, peste care nu putem să trecem.

Mă refer la declaraţia transmisă presei- sau, mă rog, unei anumite părţi a presei- de către conf.dr. Octavian Thor Pleter. Care domn iscăleşte şi în calitate de prodecan al facultăţii de Inginerie Aerospaţială. Este o declaraţie în care se scrie negru pe alb că răspunzător pentru tragedie este Adrian Iovan. Pentru a-şi susţine această teză, domnul  conf. dr. nu uită să ne spună că are o îndelungată experienţă ştiinţifică, precizare la care adaugă, mai mult sau mai puţin de circumstanţă,  şi „deosebita admiraţie” pentru cel pe care îl execută fără drept de apel.

La pachet cu incriminarea lui Iovan  dl Octavian Thor Pleter denunţă „culpabilizarea evident incorectă a ROMATSA”. Mai mult, domnia sa face nişte presupuneri de domeniul psihologiei abisale despre „teama (pe care o vor resimţi factori decidenţi din cadrul instituţiei inocentate n.n.) de a nu intra în situaţii similare.”

Bineînţeles, nu am să  intru în detaliile specioasei şi stufoasei demonstraţii, cu teză prestabilită!, pe care o pune la bătaie domnul conf.  dr. Octavian Thor Pleter. Nu am pregătirea în materie şi nici nu obişnuiesc să îmi dau cu părerea acolo unde nu mă pricep.

Asta nu însemnă, însă, că nu voi pune, deschis , fără menajamente şi inhibiţii, câteva întrebări de elementar bun simţ, pornind de la câteva nelămuriri pe care mi le-a stârnit această filipică:

-1) Domnul conf. dr. Octavian Thor Pleter consideră că nu e de-ajuns să se recomande în calitatea pe care i-o conferă titlul universitar şi ştiinţific , adăugând şi calitatea de „prodecan al facultăţii de Inginerie Aerospaţială”. De ce era nevoie să dubleze titlul universitar şi ştiinţific prin menţionarea unei calităţi administrative? Sau, cumva, aplică şi domnia sa preceptul:”funcţia bate gradul”?

-2) Cunoaşte dl conf. dr. Octavian Thor Pleter faptul că procedând în acest fel, angajează şi facultatea la demersul său cu dublu scop: justificativ (în cazul ROMATSA) şi acuzator(în cazul lui Adrian Iovan)? Mă întreb şi întreb: are domnul prodecan avizul corpului didactic al facultăţii de Inginerie Aerospaţială pentru a face acest lucru?

-3) Dacă nu este o simplă coincidenţă, dl conf. dr. Octavian Thor Pleter este prodecan al facultăţii de Inginerie Aerospaţială de la Politehica bucureşteană, facultate în care ocupă un anume rang didactic şi Bogdan  Donciu, proaspăt înlocuitul din funcţia de director de operaţiuni al ROMATSA, insistuţie la a cărei spălare de obraz trudeşte de zor dl conf.dr. şi prodecan? Şi, dacă nu este o coincidenţă, atunci ce părere are dl prodecan al facultăţii despre comportamentul pe care l-a avut universitarul Bogdan Donciu în ziua de 20 ianuarie 2014, mai precis în intervalul de timp 16-20, 30? Adică exact în orele dramatice când ROMATSA trebuia să facă efectiv ceva pentru salvarea vieţii unor oameni? Pun această întrebare luând în considerare rememorările unor martori oculari potrivit cărora, în toată această vreme, domnul cu pricina „stătea foarte liniştit” în sala de examen, ba chiar şi”făcea glume” pe seama situaţiei. Oare, nu putea să solicite domnul profesor conducerii facultăţii ca examenul să fie amânat, dat fiind faptul că, în calitatea pe care o deţinea la ROMATSA, prezenţa sa era reclamată în regim de maximă urgenţă? După cum declara la o emisiune de televiziune doamna prof univ dr Ecaterina Andronescu, fost rector al Politehnicii, acest lucru era perfect posibil şi pe deplin justificat. Oare nu este curios dl prodecan al facultăţi de Inginerie Aerospaţială să afle de ce colegul său nu a făcut un asemenea gest care se impunea din considerente profesionale şi morale, umanitare?

În speranţa că, punând aceste întrebări, nu am comis „o culpabilizare evident incorectă”, nici faţă de ROMATSA, nici faţă de dl conf. dr. Octavian Thor Pleter şi nici faţă de dl Bogdan Donciu, închei fără a mai folosi  formula de politeţe: „cu stimă”.

Nu de alta dar nu îmi place să mint…

Şerban CIONOFF

P.S. Este adevărat că acelaşi domn Bogdan Donciu- pe care propagandiştii băsişti se străduiesc să îl declare mai Albă ca Zăpada decât  a fost chiar eroina de poveste – a deţinut funcţia de consilier personal pe probleme de aviaţie al dnei Anca Boagiu, în cursul mandatului de ministru al transporturilor al distinsei doamne?