Șerban Cionoff: UN PERDANT PE PROPRIA-I MÂNĂ: CRIN ANTONESCU

 

Sunt convins că dl Crin Antonescu, liberal pus sânge şi, mai abitir, preşedinte al Partdului Liberal, ştie foarte bine faimoasa Lege a consecinţelor neintenţionate. Încep, totuşi, să am serioase îndoieli că  i-a înţeles toate tâlcurile ascunse şi, mai ales, că a ţinut seama de învăţătura pe care o putea trage din această lege şi din lecţia ei.

Nu de alta dar, judecând după efectele <<în cascadă>> ale ultra-ambiţioasei sale decizii de a rupe USL-ul, mai degrabă în temeiul( cam şubred !) al lui”uite-aşa vrea muşchii mei!”, decât pe nişte considerente înalt doctrinare şi apăsat strategice, nu putem decât să luăm act de faptul că primul perdant este… dl Crin Antonescu însuşi!

Prăbuşirea vertiginoasă a cotei de încredere a (de-acum) ex- candidatului USL la preşedinţia României este un prim, dar cât se poate de serios, semnal de avertisment. Aşa după cum, demisia lui Călin Poescu-Tăriceanu şi intenţia acestuia de–şi construi o formaţiune proprie sau plecările unor parlamentari ale PNL către alte formaţiuni din arealul noului arc de Putere, chiar dacă, pentru moment, nu au produs efecte-bombă, sunt  semnale deloc liniştitoare pentru dinamitardul domn Crin.

De aceea, împărtăşesc părerea exprimată de mai mulţi analişti serioşi ai vânzolelii post- USL potrivit căreia un mare hop pe care vor trebui să îl treacă partidele şi, implicit, posibilii lor candidaţi la prezidenţiale îl va reprezenta votul românilor la”europarlamentarele” din mai. Şi, chiar dacă până acum nu sunt prea multe semnale că ai noştri concetăţeni se vor încolona în proporţie de masă în faţa urnelor, trebue spus că de viitoarea configuraţie a Parlamentului European , adică de noul raport de forţe care se va institui aici, depind multe şi extrem de importante decizii cu un impact direct asupra României. Mă refer, desigur, la viitoarea culoare politică a parlamentului UE  în care, după multe calcule avizate, PPE-ul, care îl luase drept copil de suflet pe Traian Băsescu ,va pierde puterea. De aici şi impactul foarte serios al”europarlamentarelor” asupra intenţiilor de vot la prezidenţialele de la noi de –acasă.

Mai presus de toate asemenea considerente complicate, rămâne,însă, acest adevăr: modul în care Crin Antonescu se poartă şi vorbeşte în aceste zile este un argument nimicitor în defavoarea sa.  Şi asta pentru că raţionamentul cetăţeanului obişnuit- dar cu drept de vot!- sună astfel: „Păi, dacă aşa se comportă Crin Antonescu înainte de a se vedea sus, a Palatul din Dealul Cotroceenilor şi vrea să ne câştige încrederea şi votul, cum o să se comporte el după ce o să se vadă cu sacii în căruţă?”

Păi nu s-au fript românii cu Traian Băsescu, marele panglicar electoral, care, după ce ne-a furat votul, ne-a adus unde ne-a adus? Nu ne este de-ajuns acastă nenorocită experienţă? Mai vrem şi un Crin Antonescu pe post de Băsescu- biss?

Vorbeam despre faimoasa Lege a consecinţelor neintenţionate. Dar, dacă mă gândesc mai bine la consecinţele neintenţionate ale bâzdâcurilor dlui Crin, uite că imi aduc aminte de o vorbă românească numai potrivită pentru împrejurările pe care le discutăm: „unde dai şi unde crapă!”

Morala fabulei rămânând, fireşte, aceeaşi…

Şerban CIONOFF