Șerban Cionoff: VA ÎNVINGE IANCU JIANU SAU MIORIŢA?

Scriu aceste rânduri cu puţin înainte de ora la care ar trebuie să se pronunţe sentinţa în „Dosarul Telepatia”. Fac asta chiar înainte de aflarea verdictului pentru că, indiferent de cum va suna acest verdict, sunt convins că acest proces reprezintă o înfiorătoare lecţie de viaţă la care fiecare dintre noi trebuie să reflecteze cu toată seriozitatea. Pe scurt: după odioasa mascaradă (fals) judiciară împotriva lui Adrian Năstase, acest dosar dă măsura halului de decădere a unei deloc nesemnificative părţi a instituţiilor justiţiei din România. O justiţie care se face nu în slujba Adevărului, a cetăţeanului, ci numai la comanda unor clanuri ale crimei organizate care şi-au găsit în Traian Băsescu exponentul şi garantul fărădelegilor lor în cascadă.
De fapt, marea lecţie pe care o va da (şi) acest proces se poate rezuma în această simplă întrebare: dacă în cazul unor oameni care au şi o poziţie socială câştigată pe merit şi care reprezintă prezenţe inconfundabile în viaţa Cetăţii se pot înscena şi se pot finaliza asemenea odioase campanii de represiune morală şi, dacă s-ar putea, şi fizică, atunci la ce s-ar putea aştepta omul de rând atunci când intră în labirintul nenorocit al unei pseudo-justiţii pe lângă care lumea din”Procesul”lui Franz Kafka este o feerie? Sau, mai direct: ieri a fost victimă Adrian Năstase, azi –este Dan Voiculescu, iar, mâine, va fi rândul tău sau al altui om nevinovat!
Dar nu numai să mediteze, ci să şi acţioneze. Să ia atitudine, să se exprime şi să impună o radicală schimbare a cursului periculos în care a fost aruncată societatea românească-şi, în mod deosebit, lumea justiţiei- de către dictatura criminală a Amiralului Dezastrului Naţional şi a bandei sale.
Sunt foarte curios să văd cum vor reacţiona, în viitorul apropiat, românii faţă de abuzurile incalificabile ale unei justiţii care şi-a terfelit în modul cel mai mizerabil sacra misiune ce i-a fost conferită prin înseşi regulile esenţiale ale uni stat democratic, modern? Va lupta, precum Iancu Jianu, „care bate cu tufanul” sau va rămâne resemnarea laşă din Balada Mioriţei numită,găunos, atitudine înţeleaptă în faţa fatalităţii destinului?
Pentru că, dacă şi această dată, tot Mioriţa va avea câştig de cauză, să nu ne mai smiorcăim mai târziu de ce avem parte!…
Şerban CIONOFF