
Serbări la Muzeul Pietrei, sâmbătă, 29 septembrie. Vernisajul expoziției de pictură – Rita Bădulescu
Sâmbătă, 29 septembrie, cu începere de la orele 17,00, ca de obicei, o nouă ședință a Cenaclului ”Serbări la Muzeul Pietrei”, condus de poetul Lucian Avramescu. Un moment deosebit al întâlnirii va fi vernisajul expoziției de pictură al Ritei Bădulescu, artist pe care vi-l prezintă, în crochiu, Luiza Rădulescu Pintilie, redactorul șef al Ziarului Prahova. Așteptăm, cu drag, pe oricine dorește să asculte muzică, poezie, să participe – cu sau fără o intervenție – la dezbaterile libere din cenaclu.
AMPress
Rita Bădulescu, un regal al privirii
Născută la Ploieşti, a studiat la Liceul de Muzică şi Arte Plastice din oraşul natal, iar în 1983 a absolvit, la clasa profesorului Marius Cilievici, Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, specializarea pictură, restaurare, profesor de desen.
Din 1994 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
A fost muzeograf la Muzeul Peleş, a predat într-o renumită şcoală gimnazială, iar din 2000 este profesor de desen şi pictură chiar la liceul în băncile căruia s-a aflat ca elevă, cunoscut azi drept Colegiul de Artă „Carmen Sylva” Ploiești. O frumoasă închidere de cerc, deloc întâmplătoare, fiindcă artista Rita Bădulescu este o iubitoare a măiestriei artistice şi a marilor maeştri ai culorii, iar a doua sa mare preferinţă o reprezintă arta ingenuă realizată de copii.
Sunt numeroase expoziţiile personale , de grup şi tematice în care şi-a expus lucrările, la fel participările la simpozioane şi tabere de creaţie naţionale şi internaţionale. Lucrările sale se regăsesc în colecţii de stat şi particulare. E, în acelaşi timp, autoare de manuale de Educaţie plastică pentru elevi .
Preocupările sale artistice se concentrează pe portret, după cum mărturiseşte, considerând că în această direcţie i s-a dus drumul. Pictează peisaje şi natură moartă, încearcă forme abstracte, dar revine mereu şi mereu la portret, fără voia sa cum spune.
De altfel, vorbeşte mereu despre sine cu mult prea multă modestie, cu mult prea multă simplitate. Îi place expresivitatea în toate formele- expresivitatea culorii, a liniilor, a formelor – şi consideră că portretul concentrează această expresivitate. Ultima sa expoziţie personală s-a numit „Nori”, iar portretele de la care pleacă şi la care se întoarce, pe drumul său , inconfundabil, se numesc chiar aşa: Portret, Portret cu fond negru, Portret cu pelerină, sau Regina, Fetiţă, Măştile lui Caragiale.
Pictorii săi preferaţi sunt El Greco- pictor manierist, Diego Velazqeuez, Rembrandt,Vermeer, reprezentanţi ai barocului spaniol şi olandez.
În acelaşi timp, propriii elevi, viitori artişti, sunt parte a proiectului pe care l-a numit „ Atelier Bădu”- expunând alături de aceştia , iar Galeria de Artă Ploieşti găzduieşte chiar în aceste zile o asemenea expoziţie „Alb şi negru şi ceva în plus” .
Nu întâmplător i se spune – cu o familiaritate care include apropierea, dar şi respectul şi aprecierea – „profesoară Bădu” ! „Pretenţiile trebuie să le aibă în primul rând de la ei pentru ei şi trebuie să demonstreze că au meritat să primească atingerea divină a creaţiei”- aceasta e convingerea artistei şi profesoarei Rita Bădulescu, pe care, ca un dascăl de vocaţie ce se dovedeşte a fi, e cea dintâi care o respectă cu asupra de măsură.
Şi pentru că artista mai crede şi că pictura trebuie să lase privirea să … vadă, fiecare dintre creaţiile ce îi poartă semnătura devine un regal al privirii !
Luiza Rădulescu Pintilie