Solstițiul de iarnă, cea mai scurtă zi din an

solstitiul de iarna 1

Solstițiul de iarnă 2023 este considerat începutul iernii din punct de vedere astronomic și este într-o perioadă diferită față de începutul iernii din punct de vedere calendaristic. De solstițiul de iarnă sunt legate multe tradiții și obiceiuri.

Solstițiul de iarnă este un eveniment astronomic care marchează începutul sezonului de iarnă în emisfera nordică a Pământului și începutul sezonului de vară în emisfera sudică. Acesta are loc la data de 21 sau 22 decembrie. Solstițiul de iarnă marchează ziua cea mai scurtă a anului și noaptea cea mai lungă în emisfera nordică.

În emisfera nordică, Soarele răsare la cea mai mică înălțime pe cer și străbate cea mai scurtă traiectorie deasupra orizontului în timpul solstițiului de iarnă. Acest lucru înseamnă că ziua este foarte scurtă, iar noaptea este foarte lungă. După solstițiul de iarnă, zilele vor începe să crească, iar noaptea va deveni treptat mai scurtă, marcând începutul sezonului de iarnă. Solstițiu înseamnă „soare nemișcat” și marchează prima zi a iernii astronomice în emisfera nordică.

Cele două momente din an când planul determinat de centrul Soarelui și axa de rotație a Pământului este perpendicular pe planul orbitei Pământului poartă denumirea de solstiții. Dacă solstițiul de vară este în luna iunie și reprezintă cea mai lungă zi din an, solstițiul de iarnă 2023 este cea mai scurtă zi din an.

Solstițiul de iarnă are loc în fiecare an între 21 și 23 decembrie. În 2023, solstițiul de iarnă este pe data de 22 decembrie, la ora 5:27. În această zi, la Bucureşti, soarele răsare la ora 7.49 şi apune la ora 16.39. Ziua durează opt ore şi 50 de minute, iar noaptea, 15 ore şi 10 minute. Pentru oamenii care locuiesc în emisfera sudică, totuși, solstițiul de iarnă are loc în iunie. Asta pentru că anotimpurile sunt inversate sub Ecuator.
Sursa – libertatea.ro

Parteneri