Stelian Tănase: GOLANI ȘI CURVE

stelian„Copiii se fac acasă golani și nevasta curvă.”a spus Ioan Rus alaltăieri într-un interviu la Digi tv. Nu am vazut emisiunea, dar am văzut apoi acest fragment de multe  ori pe agențiile de media. Cum a fost în direct Rus nu s-a putut sustrage cu obișntuitele tactici ale politicienilor cînd vor să o dea la intors. Adică să spuna că a fost scos din context, că jurnaliștii nu ai ințeles, că a fost citat inexact. Prinjs in flagrant, în loc de de teorie și ieșiri nervoase, Ioan Rus și-a dat demisia și și-a cerut scuze la nici 24 de ore de la marea gafă.

Ce s-a intîmplat de fapt? mă întreb. E chiar o gafă sau Rus a dorit sa se retragă din guvern și nu avea motiv concret, nu avea un pretext să demisioneze. Și-a creat unul zicind ce a zis, în direct la tv. ca sa nu existe cale de intoarcere. Rus e un tip reticent, serios, prudent, un ardelean așezat, cu experiență poitică. Mă așteptam să aducă o asemenea jignire de neiertat citorva milioane de oameni de la unul ca Șova, Ponta, etc care se manifestă adesea cu aroganță vizavi de semenii lor în public fără reticențe. Din interese de moment, etc. Ioan Rus prin atitudinea lui politicoasă, reținută de pînă acum nu părea potrivit pentru asta. Stilul lui nu se potrivește cu o asemenea ieșire. De unde bănuiala unora că a provocat singur incidentul, cu bună știință, că l-a provocat ca să plece din guvern. Are și un precedent – demisia din alt guvern Ponta (era ministru de interne) in 2012 la referendum cînd s-a pus problema să se măsoare mărimea reală a electoratului românesc. Cum s-au făcut presiuni asupra lui, a preferat să se întoarcă la Cluj. S-a arătat, ca de obicei, prudent. E drept că aceste cuvinte îl scot definitiv pe Rus de pe lista unor eventuali primministri sau ministri pentru pentru totdeauna. Spatiul public pentru el e închis.

Distribuie prietenilor

A doua variantă este mai simplă. I-a scăpat porumbelul din gură, l-a luat gura pe dinainte – se mai întîmplă și la case mari. A făcut pur și simplu gafă, a recunoscut-o repede, și-a dat sema că poziția lui e extrem de vulnerabilă și riscă să se intindă rapid asupra guvernului. Era clar că impotriva lui lumea indignată se va aduna in strada să-i ceară demisia. A preferat să și-o dea singur înainte să izbucneasca o criză de proporții. Se poate spune la o adică – prin demisia lui promptă Rus a salvat guvernul. Asta să fie analiza corectă!?

Aș mai face o singură observație – de moravuri. Această ieșire neașteptată face parte din seria fff lungă cu  „țigancă împuțita”, „găozar”, etc. Este expresia atitudinii clasei suprapuse pentru oamenii obisnuiți, pentru cei care îi votează, pentru contribuabil. O elită politică ridicată peste noapte, îmbogățiții tranziției, oamenii banului cîștigat în ultimii 25 de ani. Burghezie adhoc, apărută în tranziție, pe de o parte. Și „golanii”, „curvele” , „pălmașii”, cei plecați în Occident pentru o bucată de pîine, amărîții rămași acasă, pe de alta. Cam asta e. Relația dintre cele două Românii este mediată de disprețul primilor pentru ultimii.

(ultima postare în Jurnalul de bord al scriitoruluiStelian Tănase)