ȘTIAI CĂ EXISTĂ TREI TIPURI DE FERICIRE? CE E BINE SĂ CUMPERI, LUCRURI SAU EXPERIENȚE?

 

Lucrurile îi pot face pe oameni mai fericiți decât experiențele, în funcție de tipul de fericire măsurat, se arată într-un studiu recent, conform theatlantic. Minimalismul a ajuns un trend cultural și, de ani de zile, știința ne-a asigurat că este și calea către fericirea maximă. Înțelepciunea predominantă este că oamenii care doresc cea mai mare fericire trebuie să cumpere experiențe, nu lucruri. Ideea este că te bucuri de experienţă şi înainte de a o trăi, dar şi după, când te uiţi înapoi cu nostalgie la cina/vacanţa trăită. Experienţele oferă, cu alte cuvinte, atât fericire anticipativă, cât și fericire ulterioară. Dar un studiu recent complică această imagine, sugerând că puloverele și iPhone-urile ar putea să te facă la fel de fericit cum te fac croazierele și concertele. Există un al treilea tip de fericire – fericirea instantanee – și tinde să dureze mai mult cu bunuri materiale, deoarece oamenii le folosesc pentru mai mult timp decât tind să dureze experiențele lor.
Pentru studiul publicat în Social Psychology and Personality Science, cercetătorii Aaron Weidman și Elizabeth Dunn de la Universitatea British Columbia au dat 20 de dolari la 67 de persoane pentru a-i cheltui fie pe ceva material, fie pe o experienţă nouă. Apoi, au fost chestionaţi în legătură cu nivelul lor de fericire prin mesaje text și chestionare.
Ei au descoperit că subiecții studiului au obținut o fericire momentană mai frecventă din bunurile materiale, dar o fericire momentană mai intensă din experiențe. Cu alte cuvinte, ei se bucurau de bunurile lor materiale într-un număr mai mare de ocazii, chiar dacă fericirea simțită din experiențele lor era puțin mai intensă. „Achizițiile materiale au un avantaj, deoarece oferă, la săptămâni după ce au fost dobândite, perioade mai frecvente de fericire”, au scris Weidman și Dunn. Nu este singura dovadă care sugerează că posesiunile materiale nu sunt atât de sumbre cum s-a crezut. Alţi cercetători au constatat că mai multe achiziții mici îi fac pe oameni mai fericiți decât o achiziţie mare. Pentru că ne adaptăm psihologic la lucrurile pe care le avem, lucrurile noi oferă ceva pozitiv – care contează pe termen scurt. Cinci cumpărături la H & M sunt totuși distrageri binevenite de la stresul zilnic. Într-un alt studiu s-a constatat că lucrurile care ne ajută să desfășurăm activități, cum ar fi rachete de tenis și instrumentele muzicale pot, de asemenea, genera fericire.
Mai mult pe Ziarul Prahova.ro