Toader: Există intenţia realizării unui cod electoral până în 2019

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, sâmbătă, la Sinaia, că legile electorale au multe vulnerabilităţi şi există intenţia realizării unui cod electoral, în sensul uniformizării legislaţiei.une vulnerabilităţi
„Dreptul de vot este un drept fundamental, ca să ne putem exercita dreptul de vot, ca să contribuim la consolidarea statului avem nevoie, pe de o parte, de o legislaţie clară, coerentă, previzibilă, avem nevoie de colaborarea loială dintre autorităţile care participă la procesul electoral, începând cu Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Institutul Naţional de Statistică, Autoritatea pentru Cetăţenie, toţi cei care ne permit ca să stabilim cu exactitate numărul cetăţenilor cu drept de vot, fie că domiciliază în România, fie în străinătate.
Am subliniat astăzi (sâmbătă – n.r.) cerinţele de perfecţionare a legislaţiei, m-am raportat la cele constatate în 2012 când a fost referendumul despre care ştim şi m-am adresat Autorităţii Electorale Permanente, domnului preşedinte, ca în colaborare cu celelalte autorităţi să asigure cadrul instituţional pentru exercitarea dreptului de vot”, a spus Toader, potrivit Mediafax.
Întrebat care consideră că sunt principalele vulnerabilităţi ale legilor electorale, ministrul Justiţiei a spus că în primul rând reprezintă o problemă faptul că există o lege pentru fiecare proces electoral.
„În opinia mea cred că sunt mai multe (vulnerabilităţi – n.r.). În primul rând este câte o lege pentru fiecare proces electoral, pentru alegerea preşedintelui, alegeri locale, parlamentare, Parlamentul european. În opinia mea, şi chiar în opinia Curţii Constituţionale, este necesară codificarea legilor electorale, toate adunate în acelaşi cod electoral pentru a se elimina suprapunerile legislative, pentru a se elimina expresiile, termenii, care au formulări diferite, deşi în voinţa legiuitorului au acelaşi înţeles”, a spus ministrul.
Potrivit acestuia, doar dacă ar exista o lege clară, previzibilă şi predictibilă cetăţenii cu drept de vot îşi vor exercita pe deplin acest drept constituţional.