Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Ion. De ce nu se bea vin roşu şi nu se taie nimic cu cuţitul

 

Astăzi este prăznuit Sfantul Ioan Botezatorul, considerat ocrotitorul copiilor nou-nascuti. Fiind cel care L-a botezat pe Hristos, Sfantul Prooroc Ioan are grija ca micutii sa fie protejati si sa nu moara nebotezati.

Potrivit unei superstitii de Sfantul Ion, astazi trebuie sa faci tot posibilul pentru a-ti cultiva buna-dispozitie. Razi cu pofta, altfel risti sa fii deprimata tot anul si in casa ta sa domine tristetea! Nu se bea vin rosu, şi nu este recomnadat să se taie nimic cu cuţitul.
Simbolizand sangele varsat de Sfantul Prooroc Ioan, traditia cere ca licorile si alimentele de culoare rosie sa fie excluse astazi. Nici varza nu se bucura de o conotatie pozitiva; conform scrierilor sfinte, Sfantului Prooroc Ioan i s-a taiat capul pe o varza de 7 ori, asa ca varza (in special cea rosie) se adauga listei alimentelor interzise astazi.
Vinul alb, in schimb, este permis. In Romania exista zone in care inca se mai pastreaza traditia “Iordanitului femeilor”, cand toate femeile din sat sunt invitate sa se adune pentru a petrece. In zori, ele ies pe strada, iar obiceiul le permite sa ii ameninte pe barbati ca ii arunca in rau. Pentru a scapa de pericol, barbatii trebuie sa le ofere o carafa de vin alb consoartelor. In Bucovina si Transilvania, in ziua acestui praznic exista traditia “mesei moasei”, unde femeia care se ocupa in mod traditional de venirea pe lume a bebelusilor colinda casele proaspetelor mamici pentru a le invita la petrecere. In timpul mesei, moasa rupe dintr-un colac pregatit special si imparte cate o bucata fiecarei mamici.
In functie de forma si dimensiunile bucatii care i-a revenit fiecarei mamici, se spune ca poate fi semnul care prevesteste o noua sarcina in viitorul apropiat.

Distribuie prietenilor

Sursa – realitatea.net