Tu vorbești corect româneşte? Topul celor mai frecvente greşeli

Utilizarea greşită a verbelor se află în topul capcanelor gramaticale pe care foarte mulţi dintre români nu ştiu să le evite. Abaterile de la normă, spun lingviştii, apar atât în exprimarea orală, cât şi în cea scrisă.

Cele mai multe dintre greşeli pornesc de la încadrarea greşită a verbelor în cele patru conjugări. Profesorul vasluian Teodor Pracsiu vă propune astăzi un top al celor mai frecvente greşeli întâlnite.

Utilizare greşită a verbului a voi

Distribuie prietenilor

Exemplu: Eu vroiam altceva. Corect este: Eu voiam altceva. La baza acestei erori stă un aşa-numit hibrid lingvistic, creat prin contopirea verbelor „a voi“ şi „a vrea“.

Utilizare greşită a verbului a crea

Exemple: Boala îmi crează neplăceri. Corect este: Boala îmi creează neplăceri; Noi creem obiecte de artă. Corect este: Noi creăm obiecte de artă. În acest caz, precizează profesorul Pracsiu, este vorba despre folosirea eronată a verbului la indicativ prezent.

Utilizare greşită a verbului a merita

Exemplu: Nu se merită să cumpărăm mere. Corect este: Nu merită să cumpărăm mere. „De această dată, avem de-a face cu un reflexiv parazitar, în condiţiile în care verbul a merita nu poate fi folosit decât la diateza activă, niciodată la cea reflexivă”, explică Teodor Pracsiu.

Utilizare greşită a verbului a râde

Exemplu: Vecinul se râde de mine. Corect este: Vecinul râde de mine. Şi în acest caz greaşeala apare de la folosirea greşită a diatezei reflexive, în loc de cea activă.

Utilizare greşită a verbului a trebui

Exemplu: Noi trebuim să învăţăm. Corect este: Noi trebuie să învăţăm. În cazul de faţă, se conjugă un impersonal abstract, ceea ce este nepermis.

Utilizare greşită a verbului a aşeza (aspect valabil doar la scriere)

Exemplu: Clientul se aşează pe scaun. Corect este: Clientul se aşază pe scaun. Este rezultatul unei devieri fonetice, adică se confundă pronunţia, care este într-adevăr aşează, cu modul de scriere. Aceeaşi greşeală este întâlnită şi în cazul verbului „a înşela“.  Exemplu: Prietenul meu îşi înşeală soţia. Corect este: Prietenul meu îşi înşală soţia.

Citeste mai mult: adev.ro/nn5nk5