Turcia: Nuntă a kurzilor, aruncată în aer; 30 de morți și 94 de răniți până acum

Cel puțin 30 de persoane au murit, iar alte 94 au fost rănite, sâmbătă seara, într-o explozie produsă la o nuntă în Gaziantep, în sudul Turciei, aproape de frontiera siriană, transmit agențiile internaționale de presă,preluate de Agerpres, care citează un bilanț în creștere difuzat de biroul guvernatorului local.
Agenția EFE difuzează un comunicat al președintelui turc Erdogan, care indică gruparea Stat Islamic (Daesh) ca „probabil” autor al atentatului.
„Vreau să subliniez încă o dată că nu există nicio diferență între tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, în care am pierdut 240 de cetățeni, comisă de FETO (rețeaua predicatorului auto-exilat Gulen, pe care guvernul o denumește FETO — Organizația Teroristă Fethullah Gulen, potrivit siglei în limba turcă — n.r.), între PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, considerat organizație teroristă de către Turcia, SUA și UE — n.r.), care numai în ultima lună a ucis 70 de membri ai forțelor de securitate (…) și atentatul din Gaziantep, probabil comis de către Daesh”, arată comunicatul șefului statului turc.
Acesta asigură că astfel de provocări nu vor reuși să compromită unitatea, conviețuirea și fraternitatea din țară. Nunta era a unor miri kurzi, iar majoritatea nuntașilor aparține acestei etnii care-și cere autonomia teritorială. Cel mai probabil, între nuntași s-a strecurat un atentator kamikaze care și-a autodetonat explozibilul. Organizațiile kurde au protestat și ele nu exclud un amestec al statului turc în acest atentat. În această situație, atentatul  ar putea fi catalogat ca o replică la atentatele pe care kurzii le comit pe teritoriul Turciei, mai ales împotriva forțelor de poliție din zona locuită majoritar de ei.

D. Dumitru, AMPress