• Home
  • Fapt divers
  • Un cuplu de arhitecți și-a proiectat cabana perfectă. Are doar 11,5 metri pătrați

Un cuplu de arhitecți și-a proiectat cabana perfectă. Are doar 11,5 metri pătrați

cabana 1

     cabanăNici pe departe să fie vreun protest vizavi de casele mari sau vreo demonstrație anume, dar cei doi soți arhitecți de care-ți spun azi și-au dorit un loc al lor și l-au conceput cât mai compact și economic. Și nu doar că au reușit, dar ne inspiră pe noi mulți alții să vedem dintr-o altă perspectivă interioare mici. Căsuța de față are destinație de vacanță, locul unde vin să petreacă timpul liber, în special la ski. Și sunt însoțiți de cei doi copii ai lor. Arhitecții Bendik Manum și Annelise Bjerkan din Norvegia au cumpărat practic o fostă anexă de 5 metri pătrați la interior și pe locul ei au ridicat această căsuță pe care au gândit-o extraordinar de eficient pentru familia lor. Dar hai să-ți spun mai multe.

Pentru cei doi arhitecți a fost importantă calitatea materialelor folosite, dar și grija față de mediu. Ei spun că într-un spațiu mic trebuie să ai parte de un ambient sănătos. Construită din bârne de lemn, mai exact pin și ansamblată conform tehnicilor tradiționale norvegiene, cabana are ferestre mari, ceea ce asigură la interior lumină naturală din plin și conferă senzația că spațiul este mai mare. Darorganizarea interioară contează enorm, dincolo de dimensiunea ferestrelor. Paturi etajate pentru copii (unul desupra ferestrei), pat pentru ei dedesubt unuia dintre ele și o banchetă care poate fi transformată la nevoie ca loc pentru găzduirea unui oaspete. Totul este perimetral, deci pe lângă pereți, astfel încât centrul camerei să rămână cât mai liber. Prin mobilier au separat locul de dormit față de mică chicinetă, iar o sobă de fontă asigură încălzirea cabanei.

Partea superioară a plafonului a fost ingenios exploatată pentru depozitarea hainelor, mai exact pentru uscarea lor. Grătare din lemn care se integrează frumos în ansamblu, oferă suficient loc pentru uscarea hainelor și perechilor de încălțăminte ude de la zăpadă. Partea ingenioasă a fost și soluția intrării în casă, respectiv un spațiu închis, de circa 6 metri pătrați, pentru depozitarea schiurilor, dar acest adăpost are rolul de-a opri vântul și zăpada să ajungă la interior. O protecție bine concepută cu scopul de-a asigura confort termic la interior în zilele geroase.

Pentru că nu au vrut să cheltuiască mult cu întreținerea casei nu au montat instalații de apă, căci acestea sigur ar fi trebuit constant curățate  pentru ca apa să nu înghețe în ele. Având în vedere că ei folosesc cabana doar în weekenduri și în vacanțe au hotărât ca spațiul pentru wc să fie la exterior, acoperișul wc-ului fiind conceput de așa natură încât să colecteze apa, care să fie folosită pentru toaletă. Izolarea casei au făcut-o cu lână, iar la îmbinările bârnelor de lemn au aplicat mușchi, conform tehnicilor tradiționale de la ei. Cea mai mare provocare vizavi de construcția casei a fost transportul bârnelor de lemn și poziționarea lor pe timp de iarnă. Au ridicat cabana în noiembrie și asta le-a dat de furcă. S-au împotmolit pe drum și au avut nevoie de tracțiune serioasă, iar pe șantier le-au cam înghețat mâinile.

La final totul arată foarte bine, dar dincolo de exploatarea eficientă a interiorului și modul cum a fost concepută, cabana asta chiar te pune pe gânduri vizavi de cât spațiu ai cu adevărat nevoie pentru o casă de vacanță. Se pare că această soluție găsită de cei doi arhitecți norvegieni este una viabilă pentru familii mici, care vor să se bucure de natură, dar să nu cheltuiască mult pentru întreținerea casei. Sper să te inspire și pe tine!

Autor Adela Pârvu, Home&Garden.ro

Parteneri