• Home
  • Știri
  • Un român care trăiește de la 6 ani în Spania ar putea fi expulzat. „În România nu am nimic. Nici măcar nu știu limba”

Un român care trăiește de la 6 ani în Spania ar putea fi expulzat. „În România nu am nimic. Nici măcar nu știu limba”

roman spania

Gabriel are acum 28 de ani și este închis într-un Centru pentru Internarea Străinilor din Barcelona, un loc în care condițiile de detenție sunt cu mult mai rele decât cele din penitenciar, spune chiar el.

Gabriel, un tânăr de naționalitate română și rezident încă de la vârstă de șase ani în orașul spaniol Zaragoza se confruntă cu deportarea în România, scriu cei de la elDiario.es, iar până atunci este închis în Centrul pentru Internarea Străinilor din Barcelona.

„A sta aici nu este viață, este tortură”, spune tânărul care arată că viața în Centru este mai rea decât în închisoare.

Gabriel a ajuns în Spania la 6 ani și a dus o viață grea până acum, inclusiv abuzuri din partea tatălui său, perioade trăite în adăposturi și un timp în închisoare. Are un loc de muncă și o prietenă care acum așteaptă un copil.

Pe 4 aprilie a primit ordin de expulzare din Spania din cauza lipsei cetățeniei spaniole, iar vineri 12 mai 2023, Gabriel a aflat într-o săptămână va fi deportat în România cu un zbor regulat și a cerut azil, pretinzându-și rădăcinile în Spania.

„În România nu am nimic, nici familie, nici prieteni. Nici măcar nu știu limba. Dacă ajung acolo, o să dorm în terminalul aeroportului și o să găsesc o cale să mă întorc acasă”, a explicat el, potrivit adevarul.ro.

Teama și impactul psihologic al deportării sale după o viață întreagă trăită în Spania și condițiile dure de viață din centru l-au determinat pe Gabriel să intre în greva foamei, în prezent ajungând la a patra zi.

Un aspect particular al cazului său este că el are naționalitatea unei țări UE, România. Legea actuală a imigrației permite expulzarea cetățenilor UE din Spania, dar nu și reținerea acestora într-un centru CIE.

Acest aspect al cazului său este considerat extrem de injust și lipsit de temeiuri juridice, după cum a declarat Jose Javier Ordonez, avocatul său de la Migrastudium (serviciul pentru migranți).

Continuarea aici

Parteneri