AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Un sondaj arată că AUR ar lua cele mai multe voturi ale tinerilor între 18-35 de ani „dacă alegerile au loc duminica viitoare”

Întrebarea a fost: la alegerile parlamentare, ce partid politic ați vota? S-au exprimat tinerii cu domiciliul în România, nu și cei din străinătate. După AUR vin USR și PNL. Inițiativa civică „Tinerii Votează”, care a avut ideea sondajului realizat telefonic de IRES, vrea să prezinte rezultatele pe 3 aprilie, la Palatul Parlamentului, în fața liderilor partidelor parlamentare.

„Acest vot antisistem nu este unul nou, el a existat și în 2019-2020, dar atunci a beneficiat partidul care era atunci nou, USR. Pentru că ei capturau acest sentiment din societate de nu-i mai vrem pe ăştia că ne-am săturat”, spune Răzvan Petri, de la „Tinerii Votează”, o organizație civică nonpartizană, potrivit hotnews.ro.

El consideră că rezultatele acestui sondaj ar trebui să fie un „wake-up call” pentru partidele de la guvernare. „Nu cred că vor reacţiona în vreun fel”, crede colegul său, Vlad Adamescu.

Sondajul a fost realizat telefonic, la nivel național, pe un eșantion de 800 de persoane cu vârsta de 18-35 de ani, de către institutul sociologic IRES de la Cluj. Marja de eroare este de +/- 3,5%.

În rezultatele prezentate public nu au existat datele opțiunii de vot. „Vom prezenta rezultatele pe 3 aprilie, când o să avem un eveniment la Palatul Parlamentului, cu şefii partidelor politice”, a explicat Vlad Adamescu, 23 de ani, membru al inițiativei „Tinerii Votează”, pentru HotNews.ro.

În interviul cu ziariștii, tinerii au dezvăluit însă câteva lucruri despre opțiunea de vot.

Întrebat cum arată AUR în intențiile de vot ale tinerilor, Răzvan Petri, de la „Tinerii Votează”, a răspuns că „Pandemia de Covid i-a permis lui George Simion și AUR să captureze acest sentiment (n. red.: de vot anti-sistem) şi să câştige mai mulţi tineri decât orice alt partid”.

Intențiile de vot parlamentar pentru AUR la tinerii de 18-35 sunt în jur de 15%, puțin mai mari decât pentru USR și PNL, susțin surse HotNews.ro care au văzut raportul pe care tinerii îl vor prezenta pe 3 aprilie. Câți dintre tineri votează?

În cadrul sondajului realizat de IRES, tinerii spun că 58% se vor duce „cu siguranță” la vot și 25% „cel mai probabil” vor participa la alegerile din acest an.

La alegerile parlamentare din anul 2020, puțin peste 25% dintre tineri (cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani) au mers la vot.

Cine a comandat sondajul
Răzvan Petri și Vlad Adamescu sunt fondatorii Politică la Minut, un proiect prin care le explică tinerilor, prin postări pe Instagram în special, cum „funcționează Uniunea Europeană și politica românească”, conform propriei descrieri.

Continuarea aici

foto – hotnews

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!