• Home
  • Fapt divers
  • Vineri, Ziua umbrelei. 10 lucruri pe care nu le știai despre umbrele

Vineri, Ziua umbrelei. 10 lucruri pe care nu le știai despre umbrele

umbrele 1

Pe 10 februarie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua umbrelei
De diferite dimensiuni, forme și culori, respectând tendințele modei, umbrelele de azi ne înveselesc zilele ploioase. Află 10 lucruri pe care nu le știai despre prietenele tale impermeabile:

1. Egiptul antic
În antichitate, umbrela era apanajul celor bogați, fiind un atribut al celor cu sânge albastru și al nobililor. Primele umbrele de care știm apar în Egiptul antic, cu mai mult de trei mii de ani în urmă, dar erau folosite doar pentru protecție împotriva soarelui, egiptenii neavând motive să se protejeze de ploaie.

2. Prima umbrelă
Chinei îi este atribuită prima umbrelă cu o funcționalitate asemănătoare celor de azi, undeva, în secolul 11 î. Ch. Umbrelele erau purtate de cei înstăriți ai vremii, însă aceștia nu-și mai fereau tenul, ca în Egipt, ci se protejau și de ploaie, noile accesorii fiind confecționate din piele, apoi din mătase și din hârtie cerată.

3. La început, semănau cu evantaiele
În China antică, umbrelele semănau inițial cu niște evantaie susținute de niște bețe lungi. Ulterior, au împrumutat forma corturilor festive ce puteau fi văzute în campaniile militare.

4. Umbrelele în Europa
În Europa, umbrelele au fost aduse din China, însă în Imperiul Roman sau în vechea Eladă, erau purtate doar de femeile din familiile bogate, mai cu seamă pentru a-și face umbră.

5. Perioada Renașterii
Renașterea sporește popularitatea umbrelelor, acestea apărând mai frecvent în Italia, Franța și Anglia.

6. Secolul al XVII-lea
În secolul al XVII-lea, italienii denumesc aceste obiecte „umbrellaces”, termen din care vor deriva cuvinte asemănătoare în cele mai multe limbi.

Continuarea pe unica.ro

Parteneri