Viorica Dăncilă, vizită în Republica Moldova. Declarațiile premierului României și ale omologului său, Pavel Filip

Premierul Viorica Dăncilă a efectuat o vizită de lucru la Chișinău, marți, însoțită de o delegație de membri ai Guvernului României. Dăncilă a avut o întrevedere cu premierul Pavel Filip, la finalul căreia au susținut declarații comune de presă, pe care le redăm mai jos:
Pavel Filip: Stimată doamnă prim-ministru, stimați reprezentanți ai mass media, doamnelor și domnilor, permiteți-mi, de la început, să salut călduros, și în acest format largărgit, delegația Guvernului României și să aduc mulțumiri doamnei prim-ministru pentru acceptarea invitației de a întreprinde această invitație, în pofida agendei extrem de încărcate și doar la puţin timp de la preluarea mandatului.
Este o vizită foarte importantă deoarece România a fost şi rămâne a fi cel mai consecvent susţinător al Republicii Moldova, fie că vorbim de susţinerea implementării agendei de reforme pe plan intern, fie că vorbim de implementarea agendei noastre europene, agendei de asociere. Schimbul de opinii a fost unul constructiv şi sincer, iar propunerile făcute în cadrul acestora confirmă dorinţa de a consolida parteneriatul strategic dintre ţările noastre. Pot afirma că am găsit înţelegere şi sprijin total pe toate subiectele abordate.
Am informat-o pe doamna prim-ministru Viorica Dăncilă despre procesul reformelor interne în sectoarele-cheie şi acţiunile întreprinse în plan extern, în contextul promovării agendei noastre europene. În acest sens, ne-am exprimat gratitudinea pentru mesajele echilibrate promovate de către România, atât în cadrul formatelor bilaterale, cât şi în cadrul instituţiilor de la Bruxelles, despre situaţia internă din Republica Moldova şi mersul implementării reformelor. În mod special, am mulţumit pentru eforturile României în organizarea reuniunilor Grupului Prietenilor Moldovei, inclusiv ieri, 26 februarie, la Bruxelles.
Împreună cu doamna prim-ministru am făcut o trecere în revistă a relaţiilor bilaterale şi am constatat că nivelul acestora este unul solid, relaţiile între Republica Moldova şi România sunt excelente; am evidenţiat şi multiplele instrumente care pot face acest dialog şi mai eficient, mă refer, în primul rând, la şedinţele comune ale guvernelor, care au fost foarte eficiente în trecut şi am convenit că, în curând, vom avea o şedinţă comună a guvernelor şi de data aceasta am propus, cu mult drag, ca această şedinţă să aibă loc la Chişinău.
Punctual, a fost evaluată şi cooperarea comercial-economică. Cu toţii cunoaşteţi că Republica Moldova şi-a majorat exporturile pe piaţa UE şi a atins cota de peste 65%, dar, în acelaşi timp, trebuie să vă spunem că schimburile comerciale cele mai înalte sunt cu România. Anul trecut, am atins cifra de peste 1,303 miliarde de dolari, şi România este pe locul I nu doar atunci când vorbim despre schimburi comerciale, dar este pe locul I şi atunci când vorbim despre investiţii. Întreprinderile cu capital român sunt cele mai multe atunci când vorbim de investiţii străine în Republica Moldova. Sub aspectul valorificării în continuare a aspectului investiţional, am salutat venirea pe piaţa Republicii Moldova a Băncii Transilvania şi deschiderea la Chişinău a reprezentanţei companiei de transport a gazelor naturale Transgaz şi decizia acesteia de a participa la consursul investiţional de privatizare a întreprinderii de stat Verstmoldtransgaz. Cu această ocazie aş dori să anunţ că în ziua de ieri, 26 februarie, Comisia pentru desfăşurarea concursurilor de privatizare a anunţat rezultatul concursurilor, unde SRL Eurotransgaz, în care asociat unic este Transgaz SA România, a devenit câştigătorul acestei competiţii. Prin intermediul acestui exerciţiu, trebuie să recunoaştem că Transgaz România şi, dacă vreţi, statul român până la urmă, şi-a confirmat bunele şi serioasele intenţii de a contribui la creşterea securităţii energetice a statului nostru. Cred că nu există îndoială cât de importantă pentru Republica Moldova este securitatea energetică. Şi dacă până acum vorbeam de posibilitatea de a importa gaze naturale doar dintr-o singură sursă, această investiţie ne va asigura să diversificăm sursele de import a gazelor naturale, fapt care de fapt stă la baza securităţii energetice a unui stat. Şi am toată siguranţa că va avea de câştigat, nu doar investitorul, nu doar statul român sau Republica Moldova, dar, în final, vor avea de câştigat consumatorii de gaze naturale, cetăţenii Republicii Moldova.
De asemenea, am discutat şi despre proiectele privind construcţia podurilor, proiecte vitale pentru economia ţării şi, mai ales, pentru cetăţenii noştri. Ne-am exprimat încă o dată gratitudinea pentru că a fost inclus în proiectul naţional de construcţie a autostrăzii, în România, Târgu Neamţ-Iaşi Ungheni, inclusiv costrucţia podului de la Ungheni.
După cum observaţi, sprijinul şi cooperarea cu România este multidimensională, asistenţa oferită de către România nu se reduce doar la un suport în demersurile noastre politico-diplomatice sau în relaţiile noastre diplomatice bilaterale, dar şi la un sprijin şi suport nemijlocit material; şi aici nu pot să nu mulţumesc şi pe această cale pentru ajutorul nerambursabil din partea României. Vorbim aici despre sute de microbuze oferite pentru elevi astfel încât să poată ajunge la şcoală în urma proiectului de optimizare a şcolilor. Vorbim aici şi de renovarea şi reparaţia sutelor de grădiniţe în Republica Moldova, unde copiii se pot bucura deja de clădiri reparate calitativ, dar şi proiectele de investiţii în obiectivele culturale. Vorbesc şi de Sala cu Orgă, un edificiu frumos, care se află în centrul oraşului Chişinău, vorbesc şi de construcţia teatrului de la Cahul, vorbesc şi de reparaţia Muzeului Naţional de Artă şi, nu în ultimul rând, şi oferirea burselor pentru copiii din Republica Moldova, care au posibilitatea să-şi facă studiile în România şi de a obţine o diplomă europeană. Şi nu în ultimul rând, şi pe această cale, – nu este pentru prima dată, dar este un lucru important pentru mine, care m-a marcat: în anul 2016, când Republica Moldova s-a pomenit într-o criză şi ne-a fost foarte greu, România a fost ţara care ne-a oferit un împrumut de 150 de milioane de euro, atunci când erau blocate finanţările externe, şi, desigur, acest lucru eu nu îl voi uita niciodată. Atunci când ne-a fost mai greu, România ne-a ajutat.
Vreau să închei pe această notă optimistă şi de gratitudine. Sunt sigur că viitorul relaţiei noastre va fi unul şi mai bun şi în acelaşi timp, doamna prim-ministru, vreau să vă mulţumesc încă o dată pentru tot suportul şi realizarea obiectivelor majore pe care ni le-am propus în relaţia noastră.
Viorica Dăncilă: Domnule prim-ministru, stimaţi reprezentanţi ai mass-media, mă bucur să mă aflu la Chişinău pentru prima dată în calitate de prim-ministru al României, în anul celebrării Centenarului. Prima mea vizită la Chişinău nu este întâmplătoare, este prima vizită pe care o fac în calitate de prim-ministru şi aceasta denotă ataşamentul meu faţă de Republica Moldova.
Relaţia dintre România şi Republica Moldova a fost şi rămâne una specială, o temă faţă de care există aşteptări şi interes la nivelul ambelor societăţi. Dezvoltarea relaţiei noastre constituie o prioritate de prim rang a Guvernului României, iar obiectivul strategic îl reprezintă integrarea europeană a Republicii Moldova. Vizita de astăzi şi discuţiile substanţiale cu prim-ministrul Filip au oferit prilejul unei treceri în revistă atât a proiectelor în derulare şi identificării de noi iniţiative destinate avansării cooperării bilaterale, cât şi a agendei europene. Avem un portofoliu consistent de proiecte în derulare, care au un fir comun: racordarea ireversibilă a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, implicit la România, sub raport energetic, al infrastructurii, al instituţiilor, dar şi al valorilor.
Am discutat cu precădere despre proiectele de interconectare şi aici operaţionalizarea interconectorului Ungheni-Chişinău reprezintă o prioritate nu numai pentru Bucureşti şi Chişinău, ci este un proiect major, cu relavanţă regională pe agenda Uniunii Europene, în cadrul politicii privind dimensiunea estică.
Proiectul Iaşi-Ungheni-Chişinău, pomenit şi de domnul premier Filip, reconfirmă rolul României de principal partener al Republicii Moldova, consecvent în efortul integrării europene, inclusiv sub raportul racordării efective la spaţiul european. I-am spus domnului prim-ministru Filip că România doreşte să-şi sporească prezenţa investiţiilor în Republica Moldova. Salutăm progresele realizate în vederea interconectării energetice, pe dimensiunea de gaze naturale, despre care a vorbit domnul prim-ministru, suntem interesaţi de finalizarea cât mai rapidă a negocierilor din Transgaz şi partenerul din Republica Moldova, bineînţeles, cu respectarea tuturor condiţionalităţilor.
Tot astăzi, voi avea plăcerea de a participa alături de domnul prim-ministru Filip la ceremonia de inaugurare a asociaţiilor investitorilor români din Republica Moldova. Aceasta va crea, fără îndoială, noi oportunităţi de diversificare a prezenţei investiţiilor româneşti şi va contribui, astfel, la consolidarea poziţiei României ca prim partener comercial al Republicii Moldova.
De asemenea, am discutat şi despre continuarea procesului de reforme asumate de Guvernul Republicii Moldova, în parametrii conveniţi cu Uniunea Europeană, potrivit acordului de asociere, precum şi cu FMI.
Am asigurat că România va continua, ca şi până acum, să susţină Republica Moldova în acest sens, inclusiv prin schimburi intense de expertiză în domeniu. Nu vă ascund faptul că, săptămâna trecută, în vizita pe care am efectuat-o la Bruxelles, şi unde am discutat cu liderii instituţiilor europene, am reiterat dorinţa României de a sprijini Republica Moldova în parcursul său european.
Totodată, România va continua să investească în modernizarea Republicii Moldova, în bunăstarea cetăţenilor şi în parcursul său european. Rămânem consecvenţi principiului nostru, investiţiile României, fie că vorbim de educaţie, sănătate, cultură, energie, agricultură, bănci, sunt destinate tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, pentru că, în centrul tuturor politicilor, aşa cum am vorbit şi cu domnul prim-ministru, trebuie să se afle cetăţeanul.
Am discutat cu domnul prim-ministru şi despre aprofundarea agendei de contacte în acest sens, despre planificarea următoarei şedinţe comune a celor două guverne, pe care o vedem a se realiza în prima jumătate a acestui an, unde vom vorbi punctual şi sectorial despre proiectele comune şi despre punctele comune dintre România şi Republica Moldova.
Până atunci, colegii noştri din cele două executive vor coopera strâns, astfel încât să fim în măsură să avansăm cooperarea noastră şi să anunţăm noi proiecte. Aşadar, după cum puteţi observa, avem o agendă bilaterală bogată şi activă şi pentru acest lucru vreau să vă mulţumesc.

AMPress