Ziare.com: Transferul puterii a inceput (Opinii)

    Victor Ponta nu mai este premier de facto al Romaniei de luni. Si nu va mai fi inca vreo doua saptamani, daca ne uitam la declaratia medicului Ion Bogdan Codorean, potrivit caruia vreme de 3 saptamani domnia sa va fi imobilizat la pat.

Ca este o situatie medicala reala sau una exagerata, dupa cum suspecteaza multi, nu avem de unde sa stim. E drept ca dl. Ponta era totusi cam vioi ducand pe picioare asa problema grava. Cert este ca in aceste 3 saptamani, cel putin, Victor Ponta nu isi va putea indeplini atributiile. Si in acest timp, premier de facto este Gabriel Oprea.

La randul sau, dl. Oprea pare sa-si fi pregatit aceasta pozitie printr-o rebranduire, despre care vorbeam deja in urma cu cateva zile, prin amenintarea ca UNPR va iesi de la guvernare, daca PSD va incerca modificarea legilor penale „pe furis”.

Pe de-o parte, s-a profilat public ca aparator ultim al Justitiei si a devenit o opinie larg raspandita ca aceasta amenintare a reusit sa blocheze asaltul asupra codurilor penale, amanat pentru toamana.

In paranteza fie zis, aceasta amanare intampinata cu aplauze nu este in bloc salutara. Exista prevederi care devenisera neconstitutionale prin decizia CCR si pentru care chiar trebuia gasita o solutie rapida pentru a acoperi un vid legislativ si a reactiva anumite institutii. Va dau exemplul arestului la domiciliu.

Dar dincolo de acest aspect tehnic, sigur ca blocarea modificarilor aberante propuse este, in opinia mea, o usurare pentru societatea civila si aparatorii Justitiei, pe care o contabilizeaza politic dl. Oprea, deloc un preferat al acestei parti din electorat.

Pe de alta parte, dl. Oprea nu a inchis definitiv subiectul modificarilor. Dupa parerea mea, acel „pe furis” arata ca dl Oprea nu e principial impotriva amputarii legislatiei penale. De altfel, in urma cu cateva luni, spunea de-a dreptul ca le sustine. Deci, daca se face la vedere, cu toate consultarile de rigoare si toate avizele consultative formulate, fie ele pozitive sau negative, poate fi in ordine. Asadar, nici pentru adversarii anticoruptiei dl. Oprea nu se profileaza ca dusman.

In plus, chiar si pentru cea mai radicala aripa penala din PSD, dl. Oprea este acum indispensabil. De el depinde practic ramanerea partidului la guvernare.

Pe de alta parte, nu stiu daca dl. Iohannis este fericit cu Gabriel Oprea, dar are de ales? Cred ca fiecare zi cu Victor Ponta premier este o umilinta pentru un presedinte care nu are ce sa-i faca decat sa-l invite pe diverse tonuri sa demisioneze. Neputinta in politica este extrem de coroziva, mai ales pentru un presedinte care a ales sa nu o compenseze cu o prestatie publica consistenta si agresiva.

Unde mai pui ca dinspre dl. Ponta au si inceput sicanele. Refuzul Tarom de a-i pune la dispozitie un avion pentru deplasarea la Bruxelles de saptamana viitoare este un exemplu. Eu am o banuiala ca dl. Oprea va face in asa fel incat sa aiba acest avion.

Deci, prin comparatie cu Victor Ponta, orice e mai bun.

Dar dl. Ponta nu pare dispus sa plece oricum. A facut un pas inapoi, in ghips, dar in acte e inca premier. Si daca nu demisioneaza, nu are nimeni cum sa-l elimine din functie.

UNPR il poate da jos, veti spune. Teoretic da, practic insa Gabriel Oprea nu are niciun interes sa se rupa de PSD aruncandu-l de la guvernare. Ce face UNPR anul viitor la alegeri, merge pe cont propriu? Iar PSD, fara lideri, este cred acum o prada pe care dl. Oprea o tinteste. Nu poate puna mana pe ea din postura celui care a alungat partidul de la putere, ci numai din postura celui care l-a salvat.

Deci cheia ramane retragerea dlui Ponta, prin propria vointa, eventual din motive medicale, o complicatie, de exemplu, care sa-i prelungeasca imobilizarea la pat, si aparitia unui nou premier al actualei puteri, in fata careia PNL sa nu poata emite pretentii si care pentru Klaus Iohannis sa fie o iesire spre o colaborare institutionala lina.

Nu spunea dl. Oprea ca tine mult la parteneriatul cu presedintele in numele perenului interes national? Asta nu inseamna ca dl. Oprea tineste neaparat pentru sine functia de premier. Dar generalii conduc lupta la vedere.

In linistea spitalului din Turcia si apoi in aceea a recuperarii la pat, cred ca este foarte probabil ca dl. Ponta sa negocieze conditiile capitularii. Am vazut deja ca in liniste l-a vizitat Liviu Dragnea, in ceva mai mult zgomot, al stadionului, dl. Dragnea s-a intalnit cu dl. Maior, al carui decret de numire ca ambasador inca nu e semnat.

Ce ar fi de negociat? Poate soarta politica a dlui Ponta, poate apararea imunitatii domniei sale si a grupului din spatele domniei sale in fata asaltului anticoruptiei inclusiv prin modificarea la vedere, nu pe furis, a legislatiei penale, poate anumite functii, anumite pozitii?

Si cand totul va fi parafat si sigur, da, dl. Ponta si-ar putea cauta de sanatate in liniste totala nu numai de facto, ci si de jure, in timp ce toata lumea va rasufla usurata ca a scapat de un premier cu asemenea probleme, iar interesul national va fi invins din nou.

Parteneri