Florentin Scaleţchi: Kazahstan, o ţară care merită descoperită

Sistemul de educație din Kazahstan, care include o serie de niveluri distincte, a avut un rol esențial în a ajuta acest fost membru al Uniunii Sovietice defunct să realizeze un succes economic și politic. În următorul articol voi prezenta în detaliu sistemul de educație al țării, descriind elementele de bază asociate cu fiecare dintre nivelurile menționate mai sus.
Sistemul de educație din Kazahstan este supravegheat de Ministerul Educației și administrat la nivel local. Şcolarizarea este obligatorie pentru toţi elevii cu vârste cuprinse între 6 şi 15 ani, deşi există mai multe opţiuni de învăţământ preuniversitar pentru elevii cu vârste între 16-18 ani. Mai jos veți găsi diferitele niveluri care alcătuiesc sistemul de educație al Kazahstanului, începând cu grădiniţa și culminând cu diferitele oportunități de învățământ superior disponibile în țară pentru studenții care caută grade și diplome avansate.
Clasele de grădiniță au loc cinci zile pe săptămână în Kazahstan timp de aproximativ 3-4 ore pe zi. Curriculu în această etapă de învăţământ include prescrierea, citirea şi aritmetica, arta, muzica şi jocul. În prezent, toate grădinițele sunt pregătite pentru a învăța copii atât în limba kazahă cât și în limba rusă, dar în cele mai multe dintre ele sigur veţi evidenția o singură limbă.
Grădinițele din Kazahstan joacă un rol important în pregătirea studenților pentru primul an de educație primară, mandatată de stat. Copiii învaţă să socializeze şi să lucreze în asociere cu alţi copii şi cu profesorul lor, prin munca de grup, jocuri şi să cunoască comportamentele lor într-un cadru şcolar.
Educarea principală în Kazahstan începe, de obicei, de la vârsta de 6 ani și se întinde pe durata de 4 ani şcolari, de la gradele 1 până la gradul 4. Clasele rulează în general în două grupe, de la ora 8:00 la ora 12 şi de la ora 13:00 la ora 17:00; elevii merg fie la ore dimineaţa, fie după amiaza. Toate școlile primare din Kazahstan sunt deținute de stat și protejate constituțional. Programa pentru aceste şcoli este dezvoltată şi stabilită de Ministerul Educaţiei şi şcolilor individuale sunt mandatate să înveţe programa atribuită unui „T”, dând astfel elevilor cea mai bună şansă de succes, construind în fiecare an pe cea dinainte. Manualele şcolare sunt oferite de guvern fiecăruia dintre şcolile primare ale ţării, care le împrumută şi elevilor pentru a le folosi în acel an.
Programa din școlile primare din Kazakhstan include cursuri în citirea, fundarea matematicii, scrierea Kazahă și artele lingvistice ruse, știința socială, arta, muzica și învățământul fizic.
Perioada cunoscută sub numele de şcoală secundară sau de bază, în Kazahstan, este similară învăţământului liceal din alte ţări precum SUA. Acest nivel de educaţie începe de obicei la vârsta de 10 sau 11 ani şi se întinde pe o durată totală de cinci ani, în gradele de 5 până la categoria 9. Unele clase secundare inferioare au același campus cu școala primară (sau secundară) în zona imediată, în timp ce altele pot forma un campus separat.
Odată ce elevii au terminat cu succes învăţământul liceal din clasele primare, li se permite să urmeze una dintre cele trei căi disponibile la nivelul absolventului de 9 clase. Elevii pot alege un singur liceu, ceea ce înseamnă că nu li se permite să se înscrie simultan în două sau mai multe licee. Prima cale care este disponibilă elevilor este cunoscută sub numele de Calea Educaţiei Generale, care cuprinde doi ani şi clase 10 şi 11. Această piesă este pur academică și este destinată elevilor care intenționează să urmeze studii universitare după terminarea liceului secundar. Curriculumul pentru învățământul secundar general este similar cu cel al omologului său secundar inferior, deși problema elevilor va fi mult mai dificilă. Toate instruirile sunt destinate pregatirii studentilor
Școlile de instruire din Kazahstan sunt menite să instruiască elevii într-o meserie sau profesie de un anumit tip. Aceste programe, care sunt în întregime profesionale, se pot extinde oriunde de la 1 la 3 ani, în funcție de tipul de comerț sau profesie în care studentul își concentrează studiul. Absolventii de şcoli de pregătire pot continua studiile la un colegiu sau universitate, sau pot intra în lumea ocupării forţei de muncă în acelaşi comerţ sau în acelaşi domeniu. Elevii pot fi nevoiţi să cumpere echipamente speciale, manuale şi alte materiale.
Educația profesională secundară sau avansată este asigurată de colegiile din Kazahstan, cu programe ce includ și educația școlară generală. În funcție de domeniul studiului, durata programului la colegiile țării se poate întinde de la trei la patru ani – Grade 10-12 sau Grade 10-13. Există programe accelerate pentru studenții care au încheiat deja între două studii generale secundare și o formare profesională inițială în același domeniu. Absolventii pot continua studiile universitare pentru a-si continua studiile sau pot opta pentru inceperea activităţii in domeniul de studiu ales. După ce Legea bugetului pe 1999 a fost promulgată, colegiile de învăţământ au devenit publice şi au fost auto-finanţate. Acest lucru s-a făcut pentru a se asigura că, o mai mare parte din elevii țării, îşi vor continua studiile, şi peste vârsta obligatorie de 15 ani.
Programa pentru învățământul preuniversitar și de învățământ universitar este stabilită de Ministerul Educației, cu puține opțiuni lăsată la școală. Manualele sunt vândute în librării prin toată ţara şi sunt cumpărate chiar de studenţi.
Terțiul sau învățământul superior din Kazahstan este asigurat în principal de universitățile țării. Conform sistemului rusesc de învatamânt terțiar, universitățile din țară se concentrează în întregime pe predare și nu se angajează în cercetare (ca universitățile din alte părți ale lumii).
Sistemul de educație din Kazahstan, care include o serie de niveluri distincte, a avut un mare rol esențial în a ajuta acest fost membru al Uniunii Sovietice defunct să realizeze un succes economic și politic.

În cele din urmă, nici o discuție de educație în Kazahstan nu va fi completă fără a menționa Bursa Bolask și Șolarii, acordată şi susţinută de stat, care relevă dorinţa oficialilor statului Kazahstan să obţină o adevărată performanţă. Faptul că, acest stat, încurajează tinerii studenţi să înveţe la universităţi din întreaga lume, cu renume mondial, realmente, spune foarte mult despre preocupările şi ambiţiile acestei naţiuni.