Ai mâncat vreodată ”Supă de stridii”? Dar ”Anghinare osebite”?

Rețetele sunt vechi. Mai vechi ca vechimea. ”Supă de stridii” și ”Anghinare osebite”, rețete care au fost publicate în seria ”Buna Menajeră – Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de Ecaterina Colonel Steriad.

Supă de stridii
Pune la foc apă limpede, bulion sau zeamă de carne fără grăsime, ferbe-o cu puțină rădăcină de pătrunjel tăiată foarte subțire, sarea necesară, untdelemn bun, zeama dela șease lămâi, strecurată de sâmburi, și 150 grame de orez. Dă-o în vre-o câteva clocote și las-o la o parte să stea caldă; când vrei s ‘o dai la masă, scoate din ghioci o câtime de stridii, pune-le îndată în bulionul acela, dă-le vreo patru clocote și apoi servește.
Anghinare osebite
Ia un număr oarecare de anghinare, curăță-le foile din afară întregi și pe acele dinăuntru pe jumătate, de vor fi tinere; iar de vor fi bătrâne, curăță-le de tot, lăsându-le numai fundul; aruncă-le într ‘un vas cu apă rece una câte una curățite și spălate toate în vreo șease rânduri de ape reci; apoi ia o lămâe tăiată în două și freacă anghinarele cu zeama ei, ca să nu se înegrească, aruncă-le iar în apă rece și lasă-le să stea vreo zece minute în acea apă cu lămâe; clătește-le iar și pune-le împreună cu puțin bob tânăr, curățit și opărit, o legăturică mică de mărar tăiat mărunțel, două cepșoare întregi, sare, piper, untdelemn bun pe jumătatea apei, punând și apă după frăgezimea anghinarelor; dă-le apoi foc iute ca să scadă degrabă, și deșeartă-le pe farfurie. (Agerpres)