Ana-Maria Bocai: Turneul “Duelul viorilor” pe scena Teatrului Național din Caracal

 

img_20161009_175845-1Aflate în cel de-al şaselea turneu ” Duelul viorilor”, cele două instrumente minunate s-au oprit duminică, 09.10.2016, pe scena Teatrului Național din Caracal, spre încântarea publicului spectator. Timpul s-a comprimat în clepsidra muzicii, notele gravând cu romantismul lor spiritul unei seri. Epoci diferite de muzică, instrumente din alte timpuri şi doi magicieni, care au tradus pentru noi misterul prins pe portativ.
Câteva lucrări, importante sau mai puțin cunoscute, compozitori europeni sau din îndepărtatul orizont american, sunt elementele care au alcătuit un program divers. Nu ştim care a fost motivația protagoniştilor, ce i-a determinat să aleagă aceste piese ne interesează mai puțin şi asta pentru că uneori frumusețea nu trebuie deranjată. Găsim potrivit să redăm în cuvinte ceea ce a trezit în sufletul şi conștiința noastră două picături de lemn însuflețite de doi virtuozi ai viorii, violonistul Liviu Prunaru şi violonistul Gabriel Croitoru.
Din povestea unei seri frumoase de toamnă , nu putea să lipsească călătorul pian romantic, prieten adevărat al viorilor şi al iubitorilor de artă. Pianistul, Horia Mihail, cunoscut şi apreciat de publicul meloman caracalean, a fost liantul care a unit
„poezia” scrisa cu arcuşul şi vioara.
Sunt cunoscuți publicului iubitor de muzică, sunt apreciați atât în țară, cât şi în străinătate – concertele, premiile şi colaborările din întreaga lume, sunt o recunoaștere pe plan internațional a valorii acestor talentați artişti.
Nu aş vrea să dau acestui articol o notă jurnalistică şi de aceea nu am să menționez datele biografice a celor trei protagonişti ai acestui frumos turneu. Orele în care studiază, serile în care se dăruiesc publicului, bucuria cu care primesc cel mai mic gest de apeciere, acestea sunt momentele care vorbesc despre artist cu adevărat .
O vioară Guarneri în mâna violonistului Gabriel Croitoru, o vioară Stradivarius în mâna violonistului Liviu Prunaru şi un pian mereu călător cu pianistul Horia Mihail, au creat o nouă poveste pentru spirit.
Turneul Duelul Viorilor continuă în Bucureşti, Turda, Deva şi Alba Iulia.
Programul este urmatorul:
Gabriel Croitoru -vioară
Horia Mihail -pian
P. de Sarasate – Zapateado
M. Moszkowski – Guitarre
P de Sarasate-Melodii Lăutăreşti, op. 20
D. Şostakovici- Vals din Suita a II-a de jazz
Liviu Prunaru -vioară
Horia Mihail -pian
B. Smetana- Patria mea
H. Wieniawski-Poloneza briliantă nr.1 in re major, op.4
J. Raff- Cavatina
J. Hubay- Scene de la Csarda-Herje Kati, nr.4, op.32
Gabriel Croitoru -vioară
Liviu Prunaru -vioară
Horia Mihail -pian
L. Beriot-Grand duo. pentru două viori
A. Piazzolla-Iarna din Anotimpurile la Buenos Aires ( pentru două viori şi pian)
D. Şostakovici- 5 melodii ( pentru două viori şi pian).