AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Angela Petre: Între zbor și revedere

 

”Între zbor și revedere am cuprins nemărginirea/Câmpul plin și tot avântul aripilor oțelite”… scriam deunăzi într-o poezie, pe când se apropia ziua în care la Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic ”Aurel Vlaicu” Boboc – BAIFPA,  urma să se desfășoare Airshow – BOBAS 2024. Îmi este cam greu să scriu ca jurnalist despre zbor când eu am îmbătrânit lucrând în slujba lui și simt legătura indestructibilă cu acest ”fenomen” pe care îl iubesc atât de mult! Uneori mă întreb, dacă eu simt așa, cum or fi simțind piloții ”gustul” amețitor al zborului?

Dar, revenind la subiect, zilele începutului de vară au debutat cu multă căldură și aici pe aerodromul Boboc. Se simțea în aer deopotrivă vibrația și febra pregătirilor pentru BOBAS. De regulă se muncește mult, iar acum, în perioada premergătoare schow-lui aerian s-a muncit și mai mult. Nu e deloc ușor să pui la punct un spectacol aerian de anvergură cum a fost acesta, care presupune intrarea ”în scenă” a fiecărui tip de aeronavă (militară sau civilă), a fiecărei formații, atât din cadrul bazei cât și cele dislocate de pe alte aerodromuri din țară și staționate aici, pentru acest eveniment Apoi, nu e simplu să sincronizezi și să integrezi perfect  în program aeronavele supersonice, vedetele spectacolului aerian, care fie doar au trecut la verticala aerodromului (aici fac referire la  F18 și Eurofighter ale aliaților NATO) sau aeronavele F-16 (cele cu cocarda tricoloră) ce ne-au oferit o demonstrație de excepție în cadrul unui exercițiu aerian tactic.

Vă imaginați de câtă pregătire și antrenament a fost nevoie ca  noi, toți cei prezenți sâmbătă la BOBAS să ne bucurăm de un spectacol aerian extraordinar? Ce armată de oameni a lucrat de la concepția din spatele zborului și până la dirijarea și coordonarea lui în timpul schow-lui aerian pe care îl vedem pe cer atât de frumos? A fost o întreagă desfășurare de forțe și mijloace, o mobilizare generală de la soldați profesioniști la generali.

Astfel, pe 15.06.2024, întreg Buzăul era în efervescență! Pe de-o parte la ”Drăgaica” (sărbătoare locală cu o veche tradiție) se afla în desfășurare cu Festivalul ”Benone Sinulescu”, pe de altă parte a avut loc inaugurarea”Galeriei Eroilor Aerului” și dezvelirea Monumentului Cercetașilor Parașutiști și Parașutiștilor militari ai Armatei Române, după care, în toată splendoarea cerului a început la ora stabilită BOBAS 2024.

Evenimentul aviatic buzoian ”Ziua Porților Deschise”/BOBAS  a devenit brand național în lumea aviației și la BAIFPA au venit mii de vizitatori care au avut ocazia ca, până să înceapă mitingul aviatic, să viziteze incinta leagănului aripilor militare românești, să vadă colecțiile de medalii expuse de un pasionat colecționar și să viziteze expoziția statică de aeronave. Dimineața evenimentului a debutat în premieră cu o competiție de cros, Boboc AirBase Run – alergare pentru amatori, organizat pe un traseu de 13 kilometri în interiorul Bazei Aeriene Boboc. Intrarea a fost liberă. Participanții au avut unica ocazie de a alerga în diverse zone din interiorul bazei aeriene, de unde au putut observa hangarele cu avioane, pistele de aterizare dar și poligonul de tragere.

Cu excepția personalului militar și civil care lucrează în Baza Aeriană de la Boboc, au venit aproape de pragul pistei oameni care au ceva în comun, dragostea pentru zbor. Unii dintre ei, cei care au avut părinții militari acolo au copilărit, pe aerodromul Cochirleanca. Alții și-au petrecut acolo cea mai frumoasă parte din viața lor, tinerețea. O parte dintre ei acolo și-au găsit jumătatea, și-au intemeiat familii și au zburat împreună prin viață.  Cei mai mulți vizitatori au rude, frați surori, soți, soții, ori copii cărora vor să le deschidă oportunitatea de a prinde drag de zbor.

Plutea în aer bucuria și nerăbdarea de a vedea, simți și respira aviație prin toți porii. Cerul era captivant de frumos! Se desfăcea în toată splendoarea lui albastră cu nori pufoși de un alb imaculat ce păreau tridimensionali iar soarele își făcea de cap cu razele lui care ne mai smulgea lacrimi atunci cănd aeronavele treceau prin dreptul lui. Sunetul de motoare devenea tot mai intens se apropiau elicopterele, capul formației purtând un mare steag tricolor ce flutura falnic deasupra noastră.

Au sosit oficialitățile. Gr.fl.aer. Ovidiu Bălan, comandantul BAIFPA i-a întâmpinat  pe primul ministru al României care a venit însoțit de Ministrul Apărării Naționale, Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, astronautul Dumitru Prunariu, primarul municipiului Buzău, președintele Consiliului Județean Buzău, generali comandanți ai altor categorii de forțe din Ministerul Apărării Naționale sau ai altor structuri din Sistemul Național de Apărare și Ordine Publică, înalte fețe bisericești, ofițeri cu grade de generali sau comandori/colonei.

După intonarea imnului național, spectacolul pe cerul albastru a continuat. Parașutiști, aeronave militare și civile, dar și mașini de epocă au defilat prin fața noastră, în aplauze și ovații de bucurie. Aeronave de mari și mici dimensiuni se succedau prin fața noastră într-un spectacol aerian de excepție! Nu mai știai de după care nor a apărut formația de IAK52 sau IAR316B ori ”Herculesul” (C 130), ”Spartanul” (C 27), sau aeronavele EXTRA ale Aeroclubului Romaniei, destinate special pentru acrobație. Ele se mulau perfect pe acest moment de show aerian. Dârele alb-argintii de pe înaltul cerului căpătau forme. Uneori erau curbate, alteori erau drepte și nu de puține ori erau spiralate. Aveai senzația ca spirala aceea de fum îi va ține suspendați atunci când păreau că se deșiră din înaltul cerului venind către pământ. Apoi se redresau și o luau de la capăt. Cum să nu fie bucurie?  Spectatorii erau în extaz! Făceau cu mâna către aeronavele aflate în evoluție, își făceau poze, copiii fluturau baloane pe deasupra capetelor ori eșarfe, doar doar or smulge un salut piloților din aeronave care la rândul lor făceau totul pentru a-și arăta îndemânarea și pregătirea prin evoluțiile lor.

La ieșirea din scenă a anumitor tipuri de aeronave și intrarea altora, a avut loc festivitatea de premiere a câștigătorilor competiției Boboc AirBase Run, despre care vă vorbeam mai sus. Nu mică a fost mirarea  publicului când a văzut că printre medaliații la cros au urcat pe podium și doi generali, comandanți de mari unități dar și foarte buni sportivi. Câștigători au fost de fapt toți cei care au participat pentru că  acesta a fost un cros al bucuriei. Civili și militari au alergat împreună,  au urcat pe podium, au făcut poze și au fost premiați chiar de primul ministru și alți oficiali.

Momentele de acalmie erau brusc detronate de zgomotul motoarelor turate de IAR99 STANDARD sau ȘOIM, de cele ale aeronavelor F18, Eurofighter, ori de vedetele show-lui aerian  F16 care de asemenea au făcut furori cu evoluțiile lor. În tot acest timp colegi de breaslă din vechile generații, actuali comandanți sau foști comandanți, piloți, controlori de trafic aerian  și familiile lor se bucurau de revedere, își aminteau oportunitățile și momentele  în care viața i-a adus împreună făcându-i să se cunoască și să rămână prieteni. Ofițeri  remarcabili ai Armatei Române, activi și rezerviști, și-au strâns mâinile, s-au îmbrățișat și s-au privit în ochi cu bucurie chemați de un strigăt camarederesc numai de ei auzit, care îi ține strâns uniți în jurul zborului ca un nucleu.

Singurul regret este că în astfel de momente timpul trece repede, foarte repede și iarăși viața îi risipește pe toți aproape la încă un an distanță. Dar cei implicați activ în acest angrenaj al spectacolului aerian din acea zi  nu au avut nici o secundă de răgaz pentru că  de ei a depins reușita evenimentului. Astfel, comanda unității, piloții, controlorii de trafic aerian din Turn și din Centrul Operațional, meteorologii, medicii, tehnicii, protecția forței, șoferii și întreg personalul de serviciu din ziua de 15.06.2024 și-a făcut datoria.

Felicitări tuturor pentru acest regal al zborului care a fost BOBAS 2024.

La plecare, fiecare om a luat în suflet o părticică de frumos din magia zborului și din lumina cerului, apoi au pornit către casele lor cu speranța și dorința că, dacă va fi pace și vor fi sănătoși vor mai reveni. Larma de peste zi a apus odată cu soarele, aeronavele stateau cuminți, aliniate langă hangare, iar mirosul de kerosen se risipise în înaltul cerului. Noaptea a tras obloanele  peste toate acestea… și peste câmpurile încă fierbinți.

           Angela Petre – jurnalist, membru UZPR, 16.06.2024

zbzb1zb2zb3zb4zb5zb6zb7zb8zb9

 

Powered by
ns.fm
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!